Utsetter avklaring av alders­pensjon

Forhandlinger om sær­aldersgrenser skyves til neste år

Forhandlingsfristen for alderspensjon for flere hundre tusen offentlig ansatte med særaldersgrense er utsatt til februar neste år.

– Vi ser at vi trenger mer tid for å komme i havn, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO om forhandlingene om særaldersgrenser i alderspensjonen for ansatte i offentlig sektor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
– Vi ser at vi trenger mer tid for å komme i havn, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO om forhandlingene om særaldersgrenser i alderspensjonen for ansatte i offentlig sektor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Fristen var opprinnelig torsdag, men partene er enige om at de trenger mer tid til å vurdere ulike modeller for nye særaldersgrenser i offentlig sektor, ifølge LO.

– Det har vært krevende forhandlinger, og vi ser at vi trenger mer tid for å komme i havn, sier første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO.

– Vi har en avtale om å finne varige løsninger som sikrer at de som forlater arbeidslivet tidlig på grunn av særaldersgrense, ikke skal komme urimelig ut, sammenlignet med andre grupper. Det er fortsatt målet, men vi trenger å fortsette arbeidet med å finne de gode løsningene fram til februar, sier hun.

100.000 medlemmer

Partene i offentlig sektor hadde altså opprinnelig frist til 31. oktober til å komme til enighet.

Forhandlingene gjelder grupper som politifolk, sykepleiere, renholdere, fengselsbetjenter, militært personell, helsefagarbeidere, brannkonstabler, ambulansearbeidere og fysioterapeuter.

– Forhandlingene om særalderspensjon er en av de siste brikkene i pensjonsreformen som nå skal på plass, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Organisasjonen hun leder, har nesten 100.000 medlemmer med særaldersgrenser.

Vil ha langsiktig løsning

Forhandlingene startet 17. oktober. Målet i den første runden er å avgjøre hvordan pensjonen til ansatte med særaldersgrense skal utformes når offentlig sektor går over til en ny pensjonsordning.

Hvilke yrkesgrupper som i fremtiden skal ha en særaldersgrense, og hvorvidt aldersgrensen skal økes, skal imidlertid ikke forhandles i denne runden, men tas i en egen prosess senere.

– Vi vil arbeide fram en god langsiktig løsning. Til det ser det ut til at vi trenger mer tid. Derfor velger vi å fortsette forhandlingene, sier YS-leder Erik Kollerud.

Lenger i arbeid

De mange ansatte med særaldersgrenser ble ikke omfattet da ny offentlig tjenestepensjon ble forhandlet fram i 2018.

Kommunenes interesseorganisasjon KS varslet tidligere denne måneden at de ønsker å fjerne særaldersgrense for flere yrkesgrupper. Også Spekter, arbeidsgiverforeningen i statelige fristilte virksomheter, ønsker det samme.

«Målet med pensjonsreformen er at flere skal stå lenger i arbeid. Dette må også gjelde for grupper som i dag har særaldersgrenser,» skrev Arbeids- og sosialdepartementet nylig i en rapport.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer