Foreslår å løfte rett til abort inn i Grunnloven

Venstres Ingvild Thorsvik vil sikre kvinners rett til selvbestemt abort med egen paragraf i Grunnloven.

Ingvild Wetrhus Thorsvik, som sitter i Stortingets justiskomité, forteller til VG at hun er dypt bekymret for abortutviklingen i USA og deler av Europa. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: NTB
Ingvild Wetrhus Thorsvik, som sitter i Stortingets justiskomité, forteller til VG at hun er dypt bekymret for abortutviklingen i USA og deler av Europa. Foto: Geir Olsen / NTB Foto: NTB Vis mer
Publisert

Et flertall i den franske nasjonalforsamlingen stemte i slutten av juni for å gjøre selvbestemt abort til en grunnlovsrettighet. Stortingsrepresentant Ingvild Thorsvik i Venstre ber Norge følge etter.

Thorsvik som sitter i Stortingets justiskomité, forteller til VG at hun er dypt bekymret for abortutviklingen i USA og deler av Europa.

– Vi ser at kvinners rettigheter regelmessig trues. Det må aldri skapes tvil om at kvinner og andre med evnen til å bli gravid, har rett til selvbestemt abort i Norge, slik vi nå ser har skjedd i USA, sier Thorsvik til VG

Høyesterett i USA opphevet nylig retten til selvbestemt abort på føderalt nivå.

– Vi må ta skritt i Norge som gjør at dagens lovfestede rettigheter ikke kan reverseres i fremtiden. Derfor bør retten slås fast i Grunnloven, sier hun.

Forslag til grunnlovsendringer fremmes i én stortingsperiode, men behandles først i den neste. Dette er ment å sikre at velgerne kan få sagt hva de mener om endringen. Grunnlovsendringer krever i tillegg to tredjedels flertall i Stortinget.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer