Ny forskning:

Foreldrenes utdanning påvirker unges søvnvaner

Barn av foreldre med høyere utdanning har bedre søvnvaner enn barn av foreldre som bare har grunnskolen, viser dansk forskning.

Foreldrenes utdanning har betydning for unges søvnvaner, viser dansk forskning. Foto: NTB
Foreldrenes utdanning har betydning for unges søvnvaner, viser dansk forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

– Den høyeste forekomsten av merknader når det gjelder søvn ser vi blant unge med foreldre som maksimalt har grunnskoleutdanning, ifølge forsker Lis Marie Pommerencke ved Statens Institut for Folkesundhed i Danmark.

– Og den laveste ser vi blant unge som har foreldre med lang videregående utdanning, konkluderer hun.

Undersøkelsen bygger på data om nærmere 8.800 danske ungdommer, som ble intervjuet av skolehelsetjenesten i skoleåret 2021-2022. De fikk blant annet spørsmål om søvnvaner.

Rapporten avdekker også at det er tydelig forskjell mellom jenter og gutter.

– Vi ser at det er en høyere forekomst av bemerkninger knyttet til søvn blant jentene, sier Pommerencke.

– Kjønnsforskjellene vi ser i rapporten kan ha mange årsaker. De kan tenkes at digital mediebruk og mistrivsel kan være med på å forklare forskjellene, sier hun.

Statens Institut for Folkesundhed har i en tidligere undersøkelse konkludert med at høy bruk av sosiale medier bidrar til dårlige søvnvaner hos unge.

– Barn av foreldre uten videregående utdanning viser seg å ha et høyere forbruk av sosiale medier, noe som kan være en medvirkende forklaring på at denne gruppen har dårligere søvnvaner, ifølge Pommerencke.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer