Fordømmer angrep mot Gazastripen med 13 drepte: - Ikke normalt

Israels luftangrep mot Gazastripen tok ikke bare livet av tre militante palestinere, men også kvinner og barn og en kjent tannlege.

En av de drepte lederne i Islamsk hellig krig, Khalil Bahtini, bæres gjennom gatene i Gaza by. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
En av de drepte lederne i Islamsk hellig krig, Khalil Bahtini, bæres gjennom gatene i Gaza by. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Angrepene rammet tett befolkede områder og blir av Israel beskrevet som målrettede. Tre kommandanter i den palestinske militante gruppa Islamsk hellig krig ble drept, men også konene deres, flere av barna deres og andre sivile som befant seg i nærheten, mistet livet.

Det ene angrepet traff toppetasjen av en boligblokk i Gaza by, et annet rammet et hus i byen Rafah sør i det palestinske området.

Slektninger sørger over Khalil Bahtini, en palestinsk kommandant som ble drept i et israelsk luftangrep tirsdag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Slektninger sørger over Khalil Bahtini, en palestinsk kommandant som ble drept i et israelsk luftangrep tirsdag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer

Ifølge palestinske helsemyndigheter ble 20 personer såret, og ambulanser gikk i skytteltrafikk for å evakuere mennesker ut av de gruslagte byområdene.

Israel opplyser at luftangrep mot steder som militante palestinere bruker til å trene, fortsatte utover morgenen.

Kjent tannlege drept

Blant de drepte var også en tannlege som var godt kjent av befolkningen på Gazastripen, fordi han tilbød gratis behandling til fattige familier. Jamal Khuswan bodde i samme bygård som Tareq Izzeldeen, lederen for Islamsk hellig krig, som etter alt å dømme var målet for angrepet.

Khuswans kone og 21 år gamle sønn, som studerte medisin, ble drept i angrepet, Alle lå og sov da Israel angrep tidlig tirsdag morgen. De fire andre barna hans overlevde med mindre skader, opplyser tannlegens bror, Mohammad Khuswan. Han opplyser at broren også var russisk statsborger etter å ha studert mange år i Russland.

– Ikke normalt

Også andre steder på Gazastripen lette innbyggere rundt i ruinene av det som tidligere var deres hjem i håp om å redde viktige dokumenter og gjenstander.

Bygningen som ble truffet i Gaza by. Her bodde en kommandant fra Islamsk hellig krig. Flere sivile i samme boligblokk ble også drept. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Bygningen som ble truffet i Gaza by. Her bodde en kommandant fra Islamsk hellig krig. Flere sivile i samme boligblokk ble også drept. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer

– Barn våknet opp til lyden av eksplosjoner. De fikk panikk. Vi har barn, kvinner og eldre. Det som skjedde var ikke normalt, sier Hani Jaber, en av innbyggerne i Rafah, der en annen leder i Islamsk hellig krig ble drept sammen med sin kone.

Det israelske militæret sier de undersøker opplysningen om at sivile ble drept, men at de ikke har noen ytterligere kommentarer.

Israels FN-ambassadør forsvarer angrepene som en måte å «gjenopprette fred og sikkerhet» for Israels innbyggere.

– Vi vil ikke la disse terrorgruppene undergrave forsøket på sameksistens, som vil alle ønsker å oppnå, sier han.

FN-fordømmelse

Tor Wennesland, som er FNs spesialutsending til Midtøsten, uttrykte tirsdag dyp bekymring for situasjonen. Han fordømmer de sivile drapene og ber begge parter vise så stor tilbakeholdenhet som mulig.

Boligblokken som ble truffet i Gaza by. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Boligblokken som ble truffet i Gaza by. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer

Angrepene blir også møtt med fordømmelse i Jordan og også Egypt, som ofte blir brukt som megler i forhandlingene mellom militante palestinere på Gazastripen og Israel.

Det israelske forsvaret sier at de angrep tre høytstående ledere i Islamsk hellig krig, den nest mektigste av de væpnede gruppene i Gaza, og at de tre er ansvarlige for nylige rakettangrep mot Israel.

IDF omtaler dem som gruppas leder nord på Gazastripen, en mellommann mellom gruppas medlemmer i Gaza og på Vestbredden og som et medlem av gruppas militære råd.

To kilder i gruppa bekrefter overfor Reuters at de tre er drept.

Høy spenning

I påvente av palestinske rakettangrep som svar på luftangrepene, har israelske myndigheter rådet beboere som bor innenfor en fire mils radius fra Gaza, om å holde seg nære bomberom.

Hamas-leder Ismail Haniyeh advarer om at Israel vil «betale prisen» for drapene.

En leilighet som tilhører en leder for Islamsk hellig krig nord i Gaza, sto i brann etter israelske angrep natt til tirsdag. Minst tolv personer skal være drept. Foto: Adel Hana / AP / NTB
En leilighet som tilhører en leder for Islamsk hellig krig nord i Gaza, sto i brann etter israelske angrep natt til tirsdag. Minst tolv personer skal være drept. Foto: Adel Hana / AP / NTB Vis mer

– Å likvidere lederne med en feig operasjon, vil ikke bringe sikkerhet til okkupanten, men heller mer motstand, sier han i en uttalelse.

Situasjonen er svært spent. Israel bombet Gaza forrige uke etter at militante palestinere avfyrte minst 30 raketter.

De palestinske rakettene ble avfyrt etter at et fremtredende medlem av Islamsk hellig krig døde i israelsk fangenskap etter en nesten tre måneder lang sultestreik.

Bitter konflikt

Luftangrepene ligner de i 2022, da Israel bombet steder der ledere i Islamsk hellig krig holdt til. Det førte til tre dager med intense angrep begge veier.

Palestinere bærer et lik som ble funnet i leiligheten til Islamsk hellig krig-lederen, mot en ambulanse. Foto: Adel Hana / AP / NTB
Palestinere bærer et lik som ble funnet i leiligheten til Islamsk hellig krig-lederen, mot en ambulanse. Foto: Adel Hana / AP / NTB Vis mer

Israel gjennomfører jevnlige aksjoner på den okkuperte Vestbredden. De sier de er for å bryte opp militante palestinske nettverk og forhindre framtidige angrep, mens palestinerne ser dem som en forverring av den 56 år lange okkupasjonen av landområder de ønsker for en framtidig palestinsk stat.

105 palestinere, rundt halvparten av dem militante eller angivelige angripere, blitt drept av israelske styrker på Vestbredden eller i Øst-Jerusalem siden starten av 2023, ifølge en opptelling gjort av nyhetsbyrået AP.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer