Fordømmelse og krav om gransking etter at fly ble tvunget ned i Hviterussland

Presset øker for en flyforbudssone over Hviterussland og et landingsforbud for hviterussiske fly i Europa etter at et fly ble tvunget til å lande i Minsk.

Et Ryanair-fly på vei fra Aten til Vilnius med den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord ble tvunget til å lande i Minsk søndag. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB
Et Ryanair-fly på vei fra Aten til Vilnius med den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord ble tvunget til å lande i Minsk søndag. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB Vis mer
Publisert

Reaksjonene har vært kraftige etter at et Ryanair-fly med regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord ble tvunget ned over hviterussisk luftrom. To jagerfly var innblandet i omdirigeringen, som landets president Aleksandr Lukasjenko ifølge statlige medier beordret.

Flyet som ble omdirigert, var på vei til Vilnius i Litauen fra Aten i Hellas. Protasevitsj ble pågrepet etter landing, og det er ukjent hvor han befinner seg.

Regjeringer over hele Europa har reagert med sinne på hendelsen og kommet med harde anklager mot Hviterussland. EU vurderer både sanksjoner og andre mulige tiltak.

Vil ha granskning

Nato-ambassadørene skal diskutere spørsmålet tirsdag, og det blir også tema på EU-toppmøtet som starter mandag.

– De allierte rådfører seg om den tvungne landingen av Ryanair-flyet av Hviterussland, og ambassadørene møtes i morgen for å diskutere det, sa en talsperson for Nato til AFP mandag.

Nato-sjef Jens Stoltenberg skriver på Twitter at hendelsen er alvorlig, og at det bør settes i gang en internasjonal etterforskning.

Talsperson Anatolij Glass i det hviterussiske utenriksdepartementet sier de er klare for å «ta imot eksperter» og legge fram informasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer