Førdefjord-aksjonister møter i retten

I alt 18 aksjonister som ikke har godtatt bøter etter å ha hindret anleggsarbeidet ved Nordic Minings gruveprosjekt ved Førdefjorden, møter i retten torsdag.

Aksjonister demonstrerer mot deponi i Førdefjorden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.
Aksjonister demonstrerer mot deponi i Førdefjorden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB. Vis mer
Publisert

Aksjonistene fikk bøter på 10.000 kroner hver for å ha hindret anleggsarbeid ved å lenke seg fast i maskinene. Flere har ikke vedtatt boten, og 18 av dem må derfor møte i Sogn og Fjordane tingrett, der de risikerer enda høyere bøter.

I alt ble 84 personer pågrepet i forbindelse med aksjonen mot anleggsarbeidet i begynnelsen av mai.

Selskapet Nordic Mining skal utvinne titanmineralet rutil fra Engebøfjellet som ligger på nordsiden av Førdefjorden i Naustdal i Sunnfjord kommune i Vestland.

Restmassene fra rutilproduksjonen skal deponeres på vel 300 meters dyp i Førdefjorden, noe som har utløst kraftige protester fra miljøbevegelsen.

Rutil benyttes hovedsakelig til produksjon av miljøvennlig pigment eller som råstoff til titanmetall. Forskningsstiftelsen Sintef har tidligere anslått at prosjektet kan gi 170 arbeidsplasser direkte knyttet til produksjonen som er anslått til å pågå i 50 år.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer