Forbrukerrådet omtaler Metas Facebook-krav som utpressing

Metas nye Facebook-krav om betaling eller samtykke til personvernopplysninger er ren utpressing, mener Forbrukerrådet.

Facebook-brukere har den siste uken blitt bedt om å samtykke om bruk av personvernopplysninger eller betale for å slippe. Foto: Michael Dwyer / AP / NTB
Facebook-brukere har den siste uken blitt bedt om å samtykke om bruk av personvernopplysninger eller betale for å slippe. Foto: Michael Dwyer / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste uken har norske Facebook-brukere fått opp et varsel når de logger inn på sin Facebook. Der blir man bedt om å samtykke til at Meta fortsatt kan bruke personopplysninger til markedsføringsformål eller man blir spurt om man vil betale for å slippe.

Dette er ren utpressing, mener fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

– Meta skal ikke kunne ta betalt for å sikre forbrukere grunnleggende rettigheter, slik som personvern, mener Myrstad.

– Mange er avhengige av Facebook og Instagram for å organisere livene sine og holde kontakten med venner, og det finnes i realiteten ingen fullverdige alternativer. Det vet selvfølgelig Meta når de nå tvinger brukerne til å velge.

Forbrukerrådet tror ikke at Meta gjør dette for å få flest mulig til å betale, men heller for å kunne vise til at folk har fått et valg og «samtykket» til fortsatt overvåking.

– Vi ville tenkt oss to ganger om før vi valgte å betale. Betalingsløsningen gjør at du slipper reklame, men Meta kommer ikke med noen lovnader om at de vil slutte å overvåke deg og hva du gjør på nett, sier Myrstad.

NTB har bedt Meta om en kommentar til saken, men hadde ikke fått svar tirsdag kveld.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer