Forbrukerrådet: Dette er Norges beste (og dårligste) kommune

Fedje i Hordaland er vinneren av Forbrukerrådets kommunetest i 2016.

Forbrukerrådet: Dette er Norges beste (og dårligste) kommune
(upublisert) Opprettet

  • Se hele topp- og bunnlista nederst i artikkelen! 


Vinnerkommunen har 576 innbyggere og er den minste kommunen som noen gang har vunnet testen. Andre- og tredjeplassen går til to andre små kommuner: Stordal i Møre og Romsdal og Valle i Aust-Agder.


Først på fjerdeplass begynner de store kommunene å gjøre seg gjeldende, med Asker i spissen.


På siste plass kommer Kvalsund i Finnmark, med 21 av 100 mulige poeng. Henholdsvis nest og tredje sist kommer Karasjok i Finnmark og Karlsøy i Troms. Alle tre har under 3.000 innbyggere.


Kommunene er testet på områdene service, tilgjengelighet og informasjon, men de ulike tjenestenes innhold og kvalitet er ikke tatt med i testen.De største best


Forbrukertesten viser at gjennomsnittsresultatene bedres når kommunenes størrelse øker. De aller største kommunene kommer best ut, og resultatene blir dårligere når kommunene blir mindre, bortsett fra at de aller minste kommunene scorer litt bedre enn de nest minste.


– Den klare tendensen i alle de fire store testene vi har gjennomført, er at jo høyere folketall, jo bedre gjør kommunene det. Samtidig skal man også være klar på at det er flere sider ved kommunenes tjenester som ikke omfattes av denne testen, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.


Hun mener at det mest oppsiktsvekkende er det store spriket mellom kommunene.


– Det er fortsatt svært store forskjeller. Dette er noe kommunene må gjøre noe med. Vi hadde forventet å se mindre sprik, understreker hun. Ulike kommunetester har vært gjennomført siden 2005.Kommunesammenslåing


Forbrukertesten viser at kommunene som har lyktes med gode resultater, holder seg på topp.


– Det handler først og fremst om god ledelse, mener Flesland.


Hun vil ikke gå inn på debatten om kommunesammenslåing.


– Våre tester handler ikke om politikk, kun om innbyggerne får det de har krav på, sier hun.


Kommunene scorer på om de svarer, om de svarer relevant og hvor fort de svarer. Oslo kommune, som ligger på 83. plass, scorer for eksempel 100 på sosiale tjenester, men får 2 på fritid og kultur.


– Når de får så lav score på et område, betyr det ofte at de ikke har svart eller har gitt informasjon som ikke er korrekt, sier Flesland.Stolte


De stolte Fedje-vinnerne forteller at de scoret svært lavt på forrige test utført i 2013.


– Da besluttet vi å gjøre noe, og vi er kjempestolte over at vi har klart et slikt kvantesprang, sier rådmann Vidar Bråthen.


– På kaffesamlingene hver tirsdag har vi hatt spørsmålet om hvordan vi kan heve innsatsen som et gjennomgangstema. Vi har god nærhet til våre medarbeidere, og har klart å løfte oss sammen, sier Bråthen. Han understreker at kommunen har vært avhengig av å samarbeide regionalt for å få gode dataløsninger.


Disse kommunene kom på topp 10-lista: 


1. Fedje,

2. Stordal,

3. Valle,

4. Asker,

5. Verdal,

6. Nes (i Akershus),

7. Søgne,

8. Austrheim,

9. Ullensaker,

10. Drammen

Disse kommunene endte sist på lista: 

419. Namsskogan

420. Kautokeino

421. Lødingen

422. Vågsøy

423. Loppa

424. Re

425. Gjemnes

426. Karlsøy

427. Karasjok

428. Kvalsund
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer