Vis mer

Forbrukerrådet advarer mot disse 13 såpene

En test av håndsåper som Forbrukerrådet har gjennomført viser at over halvparten av håndsåpene har innhold som kan gi negative helseeffekter.

(upublisert) Opprettet

Håndsåpene som kommer verst ut i testen, inneholder enten stoffer som kan være hormonforstyrrende eller sterkt allergifremkallende, viser undersøkelsen.


Forbrukerdirektør Randi Flesland mener det er særlig alvorlig at 13 av de 48 håndsåpene som var med i testen, inneholder enten stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende, eller har det sterkt allergifremkallende stoffet MI.- Må fjerne MI fra hverdagen


– MI gir så stor risiko for kraftige allergiske reaksjoner, at det fra neste år blir forbudt i leker til barn under tre år, samt i produkter som skal bli værende på huden. Med den kunnskapen vi har i dag må vi få fjernet produkter med MI fra hverdagen vår. Inntil da bør vi i alle fall unngå at barna bruker dem, sier Flesland i en pressemelding.


Av de 48 håndsåpene inneholdt seks typer mistenkt hormonforstyrrende stoffer som kan medvirke til å utvikle kreft og redusere muligheten for å få barn. I hele 26 av såpene ble det funnet allergifremkallende stoffer, og i sju av disse ble stoffet MI funnet.


– Bekymringen er at over tid og i kombinasjon, kan selv ørsmå mengder gi en økt fare for noe så alvorlig som kreft og redusert mulighet for å få barn. sier Flesland.


21 av håndsåpene i testen inneholdt ingen skadelige stoffer.
Skadelige stoffer


Disse håndsåpene inneholder enten stoffer som kan være hormonforstyrrende, eller det sterkt allergifremkallende MI, ifølge Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet fant ingen skadelige funn i disse såpene:

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.