Folketallet på Svalbard faller

Det er blitt 50 færre innbyggere i Longyearbyen og Ny-Ålesund siden i fjor sommer. Ved årsskiftet var det registrert 2.504 personer i de to bosetningene.

2.504 registrerte innbyggere er det nest høyeste befolkningstallet som er registrert i Longyearbyen og Ny-Ålesund. Foto: Lise Åserud / NTB
2.504 registrerte innbyggere er det nest høyeste befolkningstallet som er registrert i Longyearbyen og Ny-Ålesund. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

2.504 registrerte innbyggere ved inngangen av året er det nest høyeste befolkningstallet som er registrert i Longyearbyen og Ny-Ålesund, melder Statistisk sentralbyrå.

I løpet av andre halvår 2021 flyttet 343 personer til Longyearbyen og Ny-Ålesund. Samtidig var det 395 som flyttet ut. I tillegg ble to barn født i perioden.

Til sammen er det nå registrert 2.887 bosatte på Svalbard, av dem 391 i Barentsburg og Pyramiden.

Over en tredel, 35 prosent, av innbyggerne i Longyearbyen og Ny-Ålesund er utenlandske statsborgere. Det er en økning fra rundt 15 prosent for ti år siden. Andelen statsborgere fra andre nordiske land er fallende, mens det blir noen flere fra andre europeiske land.

I 2019 sa daværende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) at en tung norsk tilstedeværelse er viktig for Norges suverenitetshevdelse på Svalbard.

Utlendinger trenger verken visum eller arbeids- og oppholdstillatelse fra norske myndigheter for å oppholde seg på Svalbard, men man må klare seg selv. De som ikke har midler til livsopphold, kan bli bortvist.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer