Folkehelseinstituttet bommet på smittetall i romjula

Folkehelseinstituttet slo alarm om økt smitte og høyere andel positive prøver i romjula. Men tallene var helt feil, skriver Aftenposten.

– I ettertid tenker jeg at det ikke var noe særlig poeng i å gå ut med det tallet, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB
– I ettertid tenker jeg at det ikke var noe særlig poeng i å gå ut med det tallet, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Allerede 2. januar slo Folkehelseinstituttet (FHI) alarm om økt smitte i jule- og nyttårsuka. Det ble innført skjenkestopp i hele Norge. Alle ungdomsskoler og videregående skoler med til sammen 380.000 elever ble satt på rødt nivå på 14 timers varsel.

Lav terskel

Ifølge FHI hadde andelen positive koronatester økt til 6,4 prosent, opp fra 2,2 prosent uken før. Nå i ettertid viser det seg at tallene var feil. Langt flere ble testet og færre ble smittet. Andelen positive prøver var 3,5 prosent, viser FHIs egne, endelige tall.

– Vi har en lav terskel for å gå ut med ting, også når det er usikkerhet. I ettertid tenker jeg at det ikke var noe særlig poeng i å gå ut med det tallet, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Aftenposten.

De høye smittetallene ble brukt av helseminister Bent Høie (H) til å forsvare innføringen av strengere tiltak 3. januar.

FHI presiserer

I en pressemelding søndag presiserer imidlertid FHI at det gale tallet bare var en del av grunnlaget for at FHI rådet regjeringen om å innføre de nye tiltakene etter nyttår.

– Andelen positive prøver var bare én av en rekke forskjellige indikatorer som tydet på både økt smittespredning og risiko for ytterligere forverring dersom ikke tiltak ble innført, blant dem usikkerhet om nye virusvarianter, heter det i pressemeldingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer