«Folkeavstemningene» i Ukraina er avsluttet

De såkalte folkeavstemningene som er holdt i russisk-okkuperte områder i Ukraina, er avsluttet. Foreløpige resultater viser stort flertall for å innlemme dem i Russland, ifølge russiske medier.

En kvinne går ut av et stemmeavlukke i et valglokale i Mariupol i Donetsk fylke. Russiske medier melder om stor støtte til russisk annektering av fire fylker. Ingen andre land anerkjenner avstemningen. Foto: AP / NTB
En kvinne går ut av et stemmeavlukke i et valglokale i Mariupol i Donetsk fylke. Russiske medier melder om stor støtte til russisk annektering av fire fylker. Ingen andre land anerkjenner avstemningen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

De falske folkeavstemningene har funnet sted i de østlige regionene Luhansk og Donetsk, men også i Zaporizjzja og Kherson, som ligger sør i Ukraina. Tirsdag stengte stemmelokalene etter fem dager med avstemming.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA viser foreløpige tall at et flertall på 97 prosent i Kherson-regionen vil bli en del av Russland, melder Sky News. Tallet er basert på de 14 prosent av stemmene som hittil er opptelt.

I Zaporizjzja skal 98 prosent av de opptelte stemmene har stemt ja til russisk innlemming.

De endelige resultatene er ventet å komme onsdag.

Vesten og Ukraina har fordømt de såkalte folkeavstemningene. Avstemningene holdes uten tillatelse fra ukrainske myndigheter, strider mot krigslov og skjer ikke i henhold til demokratiske prinsipper.

G7-landene har blant annet beskrevet avstemningene som illegitime og understreker at de ikke har en juridisk effekt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer