SSB:

Folk fortsetter å ta opp mer lån, tross økt utlånsrente

Gjeldsveksten for husholdningene i Norge er ennå relativt stabil, selv med kraftig vekst i rentenivået. Folk skyldte samlet 7205 milliarder kroner i september.

Selv om renta har økt i to år, er det er først fra juni 2023 at tolvmånedersveksten har vært klartpå vei ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Selv om renta har økt i to år, er det er først fra juni 2023 at tolvmånedersveksten har vært klartpå vei ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Tolvmånedersveksten i publikums gjeld var på 4,1 prosent i september, det samme som måneden før, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tolvmånedersvekst er opptak av nye lån fratrukket nedbetaling av eksisterende lån. Når kostnadene ved å ha lån øker med rentenivået, slik det har gjort siden september 2021, forventes det at gjeldsveksten avtar med høyere rente. Styringsrenten har økt fra 0 i september 2021 til dagens 4,25 prosent. Siden mai 2020 har tolvmånedersveksten gått litt opp og ned, og ligget mellom 5,4 og 4,5 prosent.

Rentenivået påvirker nå ganske tydelig gjeldsveksten, men det er først fra juni 2023 at tolvmånedersveksten har vært klart under dette nivået, med 4,1 prosent.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer