FNs luftfartsbyrå skal etterforske Hviterusslands flyomdirigering

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske hendelsen der Hviterussland tvang et fly til å lande, hvorpå en opposisjonell ble pågrepet.

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske Hviterusslands omdirigering av et Ryanair-fly, som ble tvunget til å lande i Minsk søndag. Like etter at flyet landet, ble den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj, som har bodd i eksil i Litauen, pågrepet. Her blir han pågrepet av politiet i Minsk i 2017. Foto: Sergei Grits / AP / NTB
Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske Hviterusslands omdirigering av et Ryanair-fly, som ble tvunget til å lande i Minsk søndag. Like etter at flyet landet, ble den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj, som har bodd i eksil i Litauen, pågrepet. Her blir han pågrepet av politiet i Minsk i 2017. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Vis mer
Publisert

Flyet var på vei fra Aten til Vilnius. Om bord var den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj, som har bodd i eksil i Litauen, og som hviterussiske myndigheter har siktet for forræderi. Han ble pågrepet rett etter at flyet hadde landet.

I en uttalelse heter det at ICAO har bestemt seg for å innlede en etterforskning for å komme til bunns i de faktiske forholdene i saken, og for å få klarhet i om noen av ICAOs medlemsstater har brutt med internasjonale regler for luftfarten.

Uttalelsen kom etter at ICAO, som er en FN-organisasjon, torsdag holdt hastemøte for å diskutere hendelsen.

Flere vestlige land i FNs sikkerhetsråd ba onsdag ICAO om å etterforske omdirigeringen av flyet, og om at Protasevitsj og hans kjæreste Sofia Sapega løslates.

– Slike handlinger er et skamløst angrep på sikkerheten i internasjonal luftfart og europeisk sikkerhet og representerer en åpen forakt for folkeretten, het det i en uttalelse undertegnet av de nåværende EU-medlemmene i Sikkerhetsrådet – Estland, Frankrike og Irland, de tidligere medlemmene Belgia og Tyskland, samt rådsmedlemmene Norge, USA og Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer