FNs hovedforsamling fordømmer Russlands «ulovlige annektering»

En resolusjon som fordømmer Russlands annektering av ukrainske områder ble onsdag kveld vedtatt i FNs hovedforsamling.

143 land har i FNs hovedforsamling stemt for å fordømme Russlands annektering av ukrainske regioner. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
143 land har i FNs hovedforsamling stemt for å fordømme Russlands annektering av ukrainske regioner. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Vis mer
Publisert

Resolusjonen har vært på trappene i flere dager, og vestlige land har jobbet for å få flertall for den blant medlemslandene.

143 land stemte for, fem imot og 35 land avsto fra å stemme, deriblant Kina, India, Sør-Afrika og Pakistan.

Syria, Nicaragua, Nord-Korea og Belarus stemte med russerne. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier i en uttalelse kort tid etter avstemningen at Russland fortsetter å være isolert.

– Putin har fått klar beskjed

– Det er svært viktig at vi opprettholder det internasjonale presset mot Putins krigføring i Ukraina. Derfor er det også viktig at et overveldende flertall av FNs medlemsland nok en gang har stemt imot Russlands ulovlige annektering av ukrainske landområder, sier hun

– Det er ingen andre enn Putin selv som ønsker denne krigen. I dag har Putin nok en gang fått en klar beskjed fra verdenssamfunnet: Denne ulovlige krigen må ta slutt, tilføyer Huitfeldt.

Tidligere i uka ble et forslag fra Russland om å holde avstemningen hemmelig avvist.

Russland annekterte fylkene Kherson, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk i slutten av september. Det førte til skarpe protester, og saken ble tatt opp i Sikkerhetsrådet. Siden Russland er en av vetomaktene, ble det ikke vedtatt noen fordømmelse av annekteringen her.

Fjerde gang

En gruppe land med USA i spissen fremmet deretter saken i hovedforsamlingen, der det ikke er vetorett på samme måte. Dette er den fjerde avstemning om Ukraina-krigen siden Russland invaderte landet 24. februar.

Nøyaktig én måned etter krigen startet, stemte FNs hovedforsamling 140–5 for en resolusjon som ga Russland skylden for Ukrainas humanitære krise. Den oppfordret også til en umiddelbar våpenhvile og beskyttelse for millioner av sivile.

Men konsensusen var langt mindre i hovedforsamlingen da den stemte for å suspendere Russland fra FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) 7. april. Det skyldtes påstander om at russiske styrker begikk krigsforbrytelser i Ukraina. Avstemningen endte 93–24. 58 land avsto fra å stemme.

Mer om