FN vil etterforske krigsforbrytelser i Ukraina

FNs menneskerettsråd skal etterforske påstander om krigsforbrytelser begått av russiske styrker i Ukraina.

70 år gamle Nadija Trubtsjaninova sørger over sønnen Vadym, som ble drept av russiske soldater i Butsja i mars. Foto: AP / NTB
70 år gamle Nadija Trubtsjaninova sørger over sønnen Vadym, som ble drept av russiske soldater i Butsja i mars. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

33 av rådets medlemmer stemte torsdag for å innlede en slik etterforskning, mens Kina og Eritrea stemte imot. Tolv andre medlemsland avsto fra å stemme.

Ifølge vedtaket skal etterforskningen ta for seg anklager om krigsforbrytelser begått av russiske soldater i regionene Kyiv, Tsjernihiv, Kharkiv og Sumy i slutten av februar og mars, «med sikte på å stille de skyldige til ansvar».

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, har tidligere slått fast at det trolig er begått krigsforbrytelser i Ukraina.

– Folkeretten er ikke bare blitt ignorert, men tilsynelatende satt helt til side, sa Bachelet i forrige måned.

FNs menneskerettsråd ba torsdag også Russland om straks å gi hjelpearbeidere adgang til mennesker som er flyttet fra Ukraina til Russland, angivelig mot sin vilje.

Ukrainas ombudskvinne Ljudmyla Denisova hevdet nylig at 1,2 millioner ukrainere er tvangssendt til leirer i Russland, blant dem minst 200.000 barn.

Ifølge henne er to leirer i Rostov-regionen tømt for straffedømte for å gi plass til ukrainske krigsfanger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer