FN vil etterforske krigsforbrytelser i Ukraina

FNs menneskerettsråd skal etterforske påstander om krigsforbrytelser begått av russiske styrker i Ukraina.

70 år gamle Nadija Trubtsjaninova sørger over sønnen Vadym, som ble drept av russiske soldater i Butsja i mars. Foto: AP / NTB
70 år gamle Nadija Trubtsjaninova sørger over sønnen Vadym, som ble drept av russiske soldater i Butsja i mars. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

33 av rådets medlemmer stemte torsdag for å innlede en slik etterforskning, mens Kina og Eritrea stemte imot. Tolv andre medlemsland avsto fra å stemme.

Ifølge vedtaket skal etterforskningen ta for seg anklager om krigsforbrytelser begått av russiske soldater i regionene Kyiv, Tsjernihiv, Kharkiv og Sumy i slutten av februar og mars, «med sikte på å stille de skyldige til ansvar».

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, har tidligere slått fast at det trolig er begått krigsforbrytelser i Ukraina.

– Folkeretten er ikke bare blitt ignorert, men tilsynelatende satt helt til side, sa Bachelet i forrige måned.

FNs menneskerettsråd ba torsdag også Russland om straks å gi hjelpearbeidere adgang til mennesker som er flyttet fra Ukraina til Russland, angivelig mot sin vilje.

Ukrainas ombudskvinne Ljudmyla Denisova hevdet nylig at 1,2 millioner ukrainere er tvangssendt til leirer i Russland, blant dem minst 200.000 barn.

Ifølge henne er to leirer i Rostov-regionen tømt for straffedømte for å gi plass til ukrainske krigsfanger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer