Ukraina:

FN tror drapsvideo er ekte

FNs kontor for menneskerettigheter mener at videoen som tilsynelatende viser en fanget ukrainsk soldat bli skutt og drept, er ekte.

Et bilde hentet fra videoen av den antatte ukrainske soldaten like før han blir drept. Foto: Ukrainas presidentkontor / AP / NTB
Et bilde hentet fra videoen av den antatte ukrainske soldaten like før han blir drept. Foto: Ukrainas presidentkontor / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Soldaten ser ut til å bli skutt rett etter at han sier «Ære til Ukraina».

– Vi kjenner til videoen som er publisert i sosiale medier, og som viser en ukrainsk soldat utenfor kamp som tilsynelatende blir likvidert av russiske styrker. Basert på en foreløpig undersøkelse, tror vi at videoen muligens er ekte, sier en talskvinne for FN-kontoret onsdag.

Generalsekretær António Guterres kalte videoen sjokkerende da han besøkte Kyiv onsdag.

Oberstløytnant Joakim Paasikivi tror én spesiell faktor kunne gjort at krigen mellom Ukraina og Russland allerede ville vært over. Video: Expressen / AP. Video: Bjørge Dahle Johansen, Dagbladet Vis mer

– De sjokkerende bildene av at en ukrainsk soldat tilsynelatende blir summarisk drept, er enda en tragisk påminnelse om at krigens regler må følges strengt, sier Guterres i den ukrainske hovedstaden.

Uklar identitet

Soldatens identitet er uklar.

Det ukrainske heimevernet har identifisert ham som Oleksandr Matsijevskij, en soldat fra heimevernets 163. bataljon, og omtalt hans «heroiske død». Den kunngjøringen kom etter at en ukrainsk journalist skrev at det dreide seg om 42 år gamle Matsijevskij fra Nizjyn nord i Ukraina.

Men tirsdag opplyste det ukrainske forsvaret at det, basert på foreløpige opplysninger, har identifisert soldaten som Tymofij Sjadura. Han har vært savnet siden 3. februar.

Mange folkerettsbrudd

Menneskerettskontoret sier de har dokumentert mange brudd på folkeretten begått mot krigsfanger siden Russlands angrep på Ukraina for et drøyt år siden.

– Disse inkluderer summariske henrettelser av både russiske og ukrainske krigsfanger. Alle disse sakene må bli gjenstand for uavhengig og effektiv etterforskning, og de ansvarlige må stiles til ansvar, sier talskvinnen.

Ukraina har sverget å hevne det tilsynelatende drapet i videoen. Tjenestemenn i Kyiv legger skylden på Russland og krever at saken etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

(©NTB)

Mer om