FN: – Taliban tvinger oss til å ta forferdelige valg

FN sier de blir tvunget til å ta «forferdelige valg» om de vil fortsette å operere i Afghanistan, da Taliban forbyr kvinner å jobbe for organisasjonen.

FN sier de blir tvunget til å ta «forferdelige valg» om de vil fortsette å operere i Afghanistan. Her fra FN-bygningen i New York. Arkivfoto: John Minchillo / AP / NTB
FN sier de blir tvunget til å ta «forferdelige valg» om de vil fortsette å operere i Afghanistan. Her fra FN-bygningen i New York. Arkivfoto: John Minchillo / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Gjennom dette forbudet forsøker Taliban å tvinge FN til å velge mellom å bli værende for å støtte det afghanske folket eller å holde fast ved prinsippene vi er forpliktet til å opprettholde, sier FN-operasjonen i Afghanistan i en uttalelse.

For en uke siden sa FN at Taliban-myndighetene i Afghanistan hadde beordret dem til å hindre alle afghanske kvinner fra å jobbe ved FN-kontorene i landet.

Dette er i strid med folkeretten, inkludert FN-pakten, heter det i uttalelsen tirsdag. FN kan derfor ikke rette seg etter Talibans ordre, men er i gang med det de kaller en operativ gjennomgang for å finne ut hva de gjør videre.

– Talibans ansvar

– Det bør være klart at eventuelle negative konsekvenser av denne krisen for det afghanske folk vil være Talibans ansvar, heter det videre i uttalelsen.

FN er arbeidsgiver for rundt 400 afghanske kvinner i Afghanistan. Det var tirsdag for en uke siden at Taliban forbød kvinnelige FN-ansatte å gå på jobb i den østlige Nangarhar-provinsen i landet.

I desember nektet Taliban i en periode kvinnelige bistandsarbeidere å jobbe i Afghanistan, noe som gikk hardt ut over det humanitære arbeidet i landet.

En rekke bistandsorganisasjoner suspenderte midlertidig sin nødhjelp i landet i protest, noe som tvang Taliban til å snu.

Ingen avklaring

Så langt har ikke Taliban kommet med noen avklaring eller begrunnelse for forbudet mot å jobbe for FN. Siden forbudet ble kunngjort, har FN beordret sine afghanske ansatte av alle kjønn til å holde seg hjemme inntil videre.

Koordinator for FN i Afghanistan, Ramiz Alakbarov, sa til AFP like etter at forbudet ble kunngjort at det bryter med FNs regler.

– Det er helt klart at ingen myndigheter kan gi slike instruksjoner til FN om hvem som skal jobbe for oss. Vi kommer ikke til å gjøre et unntak, sa han.

Taliban overtok makten i Afghanistan i august 2021 da vestlige styrker gjorde alvor av de lenge utsatte planene om å trekke seg ut av landet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer