FN: Sudan på vei inn i en spiral med død og ødeleggelse

Det ble gitt løfter om nesten 1,5 milliarder dollar – eller 16 milliarder kroner – til Sudan under mandagens giverkonferanse, opplyser FN.

Folk har gått om bord i en lastebil som skal bringe dem vekk fra Khartoum, Sudans hovedstad. Kampene har vart i over to måneder. Foto: AP / NTB
Folk har gått om bord i en lastebil som skal bringe dem vekk fra Khartoum, Sudans hovedstad. Kampene har vart i over to måneder. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landet har i over to måneder vært rammet av en blodig maktkamp som har ført til store lidelser for sivilbefolkningen.

Mange mennesker har havnet midt i kryssilden, ikke minst i hovedstaden Khartoum, der boligområder er blitt åsted for bakkekamper og luftangrep.

– I dag har givere kunngjort nærmere 1,5 milliarder dollar i humanitær respons til Sudan og regionen, sa FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths da møtet ble avsluttet mandag kveld.

Mangler penger

Pengene skal både brukes til humanitær hjelp til en hardt prøvet sivilbefolkning, samt til å hjelpe nabolandene med å håndtere flyktningkrisen som har oppstått.

FN hadde før giverkonferansen bedt verdens land om å gi 2,57 milliarder dollar til humanitær hjelp til Sudan i år, samt 500 millioner dollar til nabolandene, som har tatt imot mange tusen flyktninger.

En sudansk kvinne med sønnen sin ankommer Jeddah etter å ha blitt evakuert fra Sudan med et amerikansk krigsskip. Foto: Amr Nabil / AP / NTB
En sudansk kvinne med sønnen sin ankommer Jeddah etter å ha blitt evakuert fra Sudan med et amerikansk krigsskip. Foto: Amr Nabil / AP / NTB Vis mer

Pengene som ble lovet mandag, kommer blant annet fra Tyskland, som har lovet å gi 200 millioner euro (2,3 milliarder kroner), USA, som har lovet 171 millioner dollar (1,8 milliarder kroner) og Qatar, som gir 50 millioner dollar (530 millioner kroner).

– Faller raskt ned i død og ødeleggelse

Tidligere på dagen oppfordret FNs generalsekretær António Guterres verden om å bidra.

– Omfanget og tempoet til Sudans fall inn i død og ødeleggelse er uten sidestykke. Uten sterk internasjonal støtte kommer Sudan raskt til å bli et sted for lovløshet, og den manglende sikkerheten kommer til å spre seg herfra og ut i hele regionen, sa han under møtet, som ble holdt i FN-hovedkvarteret i Genève.

– I dag oppfordrer jeg dere til å sørge for finansiering og for at det blir levert livreddende humanitær hjelp og støtte til mennesker som lever under de vanskeligste og farligste forhold, la han til.

Plyndring

Søndag startet en 72 timer lang våpenhvile som er forhandlet fram ved hjelp av USA og Saudi-Arabia. Den har lagt en demper på kampene mellom regjeringshæren og den paramilitære RSF-styrken. Men samtidig har plyndringen tatt seg opp, ifølge innbyggere i Khartoum.

Guterres sier han er spesielt bekymret for meldinger om etnisk og seksuell vold.

FNs menneskerettssjef Volker Türk sier det er medlemmer av den paramilitære styrken RSF som i de aller fleste tilfellene står bak vold mot kvinner og etniske grupper. De skal også spille en sentral rolle i plyndringen.

Türks kontor har fått melding om at minst 53 kvinner og jenter er blitt utsatt for seksuell vold. I ett tilfelle ble 18–20 kvinner voldtatt i ett enkelt angrep, ifølge FNs oversikt.

Volden har også rammet Darfur-regionen hardt, et område der RSF tidligere har fungert som regjeringshærens forlengede arm.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer