Jemen:

FN slår alarm: - Nå teller vi ned mot en katastrofe

Krigsherjede Jemen står midt oppe i en humanitær krise, og om få måneder vil 19 millioner mennesker i landet trolig sulte, advarer FN.

Mens den vestlige verden er opptatt av krigen i Ukraina, fortsetter krigen i Jemen. Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015 og har siden gjennomført over 24.000 flyangrep og lagt store deler av landets infrastruktur i grus. Ifølge FN hadde krigen ved årsskiftet kostet anslagsvis 377.000 mennesker livet. Foto: AP / NTB
Mens den vestlige verden er opptatt av krigen i Ukraina, fortsetter krigen i Jemen. Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015 og har siden gjennomført over 24.000 flyangrep og lagt store deler av landets infrastruktur i grus. Ifølge FN hadde krigen ved årsskiftet kostet anslagsvis 377.000 mennesker livet. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i 2015, i spissen for en regional koalisjon støttet av blant andre USA og Storbritannia.

Koalisjonen har siden gjennomført over 24.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus. Sykehus, skoler og vann- og elektrisitetsforsyningen er angrepet, og FN beskrev alt for flere år siden Jemen som den verste humanitære krisen i vår tid.

En FN-rapport konkluderte for få måneder siden med at krigen ved årsskiftet hadde krevd 377.000 menneskeliv, 4 millioner mennesker er drevet på flukt og angrepene fortsetter.

Sultne til sengs

17,4 millioner av Jemens 29 millioner innbyggere lever i dag på sultegrensen, og om få måneder vil tallet trolig ha økt til 19 millioner.

2,2 millioner barn i Jemen er alt underernært, og for 538.000 av dem er situasjonen kritisk. Det samme kan situasjonen for 1,3 millioner kvinner i risikogrupper bli, ifølge FN.

Millioner av barn trues av sultedøden i krigsherjede Jemen, og FN trygler nå medlemslandene om å hjelpe. Lille Maher Ahmed ble lagt på vekten på et sykehus i Sana i november, og det er uvisst om livet sto til å redde. Foto: AP / NTB
Millioner av barn trues av sultedøden i krigsherjede Jemen, og FN trygler nå medlemslandene om å hjelpe. Lille Maher Ahmed ble lagt på vekten på et sykehus i Sana i november, og det er uvisst om livet sto til å redde. Foto: AP / NTB Vis mer

– Flere og flere barn går til sengs sultne i Jemen, sier lederen for FNs barnefond (Unicef), Catherine Russell.

Den alvorlige matmangelen og feilernæringen gjør at barna ikke utvikler seg som de skal, noe de vil måtte lide for resten av livet, konstaterer hun.

Blir verre

– Den humanitære situasjonen i landet vil bli enda verre mellom juni og desember, slår FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) fast og konstaterer at landet står på randen av en total katastrofe.

– Disse forferdelige tallene bekrefter at vi nå teller ned mot en katastrofe i Jemen, og tiden er snart for knapp til å kunne unngå den, sier lederen i Verdens matvareprogram David Beasley.

– Dersom vi ikke straks mottar betydelig ny finansiering, vil det resultere i massesult og hungersnød, sier han.

Ukraina-krigen

Russlands invasjon av Ukraina, som er en av verdens største produsenter av hvete, vil ytterligere bidra til å påskynde katastrofen, advarer FN.

Jemen er helt avhengige av matvarehjelp utenfra, og rundt halvparten av kornforsyningene til WFP har tidligere kommet fra Ukraina og Russland.

Onsdag har FN-organisasjonene innkalt til en internasjonal giverkonferanse for Jemen, i håp om at verdens land skal innse alvoret og komme landet og befolkningen der til unnsetning.

– Vi må handle nå, sier FNs koordinator for humanitærhjelp til Jemen, David Gressly.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer