FN slår alarm: - Ny dyster milepæl

Over 80 millioner mennesker er nå fordrevet fra sine hjem, ifølge foreløpige tall fra FN. Antallet er det høyeste som noen gang er registret.

Flyktninger fra Tigray-regionen i Etiopia på en buss til et flyktningsenter nær grensa mot Sudan 1. desember. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB.
Flyktninger fra Tigray-regionen i Etiopia på en buss til et flyktningsenter nær grensa mot Sudan 1. desember. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi passerer nå en ny dyster milepæl, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Ved starten av året var antallet fordrevne 79,5 millioner. Blant disse var det 45,7 millioner internt fordrevne, 29,6 millioner på flukt utenfor hjemlandet og 4,2 millioner asylsøkere.

Nå ser det ut til at tallet har økt ytterligere. Selv om FN har oppfordret til global våpenhvile under koronapandemien, har en rekke kriger og konflikter drevet nye mennesker på flukt.

Syria og Jemen

Mens oppfordringen om våpenhvile ble fulgt noen steder, har konfliktene fortsatt i land som Syria, Jemen, Kongo, Mosambik og Somalia.

Også i land i Sahel-regionen sør for Sahara har folk flyktet fra hjemmene sine som følge av voldshandlinger.

Antallet fordrevne i verden er i dag trolig over dobbelt så høyt som for ti år siden. Grandi påpeker at koronakrisen har forverret situasjonen for mennesker på flukt og personer uten statsborgerskap.

Stengte grensene

I noen tilfeller har tiltak mot pandemien gjort det vanskeligere for flyktninger å få hjelp. Under den første smittebølgen i vår valgte 168 land å stenge grensene helt eller delvis. 90 av dem gjorde ingen unntak for asylsøkere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer