FN slår alarm: - Ny dyster milepæl

Over 80 millioner mennesker er nå fordrevet fra sine hjem, ifølge foreløpige tall fra FN. Antallet er det høyeste som noen gang er registret.

Flyktninger fra Tigray-regionen i Etiopia på en buss til et flyktningsenter nær grensa mot Sudan 1. desember. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB.
Flyktninger fra Tigray-regionen i Etiopia på en buss til et flyktningsenter nær grensa mot Sudan 1. desember. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi passerer nå en ny dyster milepæl, sier Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Ved starten av året var antallet fordrevne 79,5 millioner. Blant disse var det 45,7 millioner internt fordrevne, 29,6 millioner på flukt utenfor hjemlandet og 4,2 millioner asylsøkere.

Nå ser det ut til at tallet har økt ytterligere. Selv om FN har oppfordret til global våpenhvile under koronapandemien, har en rekke kriger og konflikter drevet nye mennesker på flukt.

Syria og Jemen

Mens oppfordringen om våpenhvile ble fulgt noen steder, har konfliktene fortsatt i land som Syria, Jemen, Kongo, Mosambik og Somalia.

Også i land i Sahel-regionen sør for Sahara har folk flyktet fra hjemmene sine som følge av voldshandlinger.

Antallet fordrevne i verden er i dag trolig over dobbelt så høyt som for ti år siden. Grandi påpeker at koronakrisen har forverret situasjonen for mennesker på flukt og personer uten statsborgerskap.

Stengte grensene

I noen tilfeller har tiltak mot pandemien gjort det vanskeligere for flyktninger å få hjelp. Under den første smittebølgen i vår valgte 168 land å stenge grensene helt eller delvis. 90 av dem gjorde ingen unntak for asylsøkere.

På verdensbasis falt antall nye asylsøknader i første halvår med en tredel sammenlignet med samme periode i fjor.

Siden den gang har imidlertid over hundre land iverksatt det UNHCR beskriver som pragmatiske løsninger for å sikre at asylprosessene fungerer.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer