FN-sjefen «sjokkert» over anklager fra Israel

FNs generalsekretær António Guterres sier at han er sjokkert over israelske anklager om at han har rettferdiggjort terrorangrepet fra Hamas.

FNs generalsekretær Antonio Guterres høster sterk kritikk fra Israel etter sin tale i Sikkerhetsrådet tirsdag. Foto: AP / NTB
FNs generalsekretær Antonio Guterres høster sterk kritikk fra Israel etter sin tale i Sikkerhetsrådet tirsdag. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Under en tale i Sikkerhetsrådet tirsdag fordømte Guterres «de grufulle terrorhandlingene Hamas utførte i Israel 7. oktober».

Generalsekretæren understreket samtidig at «det er viktig å erkjenne at angrepene fra Hamas ikke skjedde i et vakuum».

– Det palestinske folket har vært utsatt for 56 år med kvelende okkupasjon. De har sett landet sitt stadig fortært av bosetninger og plaget av vold, økonomien er kvalt, folket er fordrevet og hjemmene deres revet. De har mistet håpet om en politisk løsning, sa han.

– Men det palestinske folks skjebne kan ikke rettferdiggjøre de forferdelige angrepene fra Hamas. Og disse forferdelige angrepene kan ikke rettferdiggjøre den kollektive avstraffelsen av det palestinske folk, sa Guterres, med henvisning til Israels massive angrep mot tett befolkede områder på Gazastripen.

Brudd på folkeretten

– Jeg er dypt bekymret over de klare bruddene på internasjonal humanitær rett som vi er vitne til i Gaza. La meg være tydelig: Ingen parter i en væpnet konflikt kan heve seg over internasjonal humanitær lov, fortsatte han.

Uttalelsen falt ikke i god jord i Israel, og landets utenriksminister Eli Cohen avlyste et planlagt møte med Guterres.

– Tiden er ikke inne for en balansert tilnærming, sa Cohen.

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan anklaget Guterres for å rettferdiggjøre terrorisme, krevde hans avgang og sa at Israel må revurdere sitt forhold til FN.

Nektes adgang

I et intervju med israelsk radio sa Erdan at Israel nå vil nekte FN-representanter visum.

– Vi har alt nektet å utstede visum til FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths. Det er på tide å lære dem en lekse, sa han.

Guterres reagerer sterkt på de krasse utfallene fra israelsk side.

Sjokkert

– Jeg er sjokkert over måten noen gjengir uttalelsene jeg kom med i Sikkerhetsrådet i går, som om jeg rettferdiggjorde terrorhandlingene fra Hamas, sier han.

– Dette stemmer ikke. Det er helt nødvendig å understreke dette, særlig av respekt for ofrene og deres familier, sa han.

Guterres gjentok deretter at det palestinske folks lidelse på, ingen måte kan rettferdiggjøre «det grusomme angrepet fra Hamas», men at «disse grufulle angrepene kan heller ikke rettferdiggjøre kollektiv avstraffelse av det palestinske folk».

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer