FN-sjefen: 1,5-gradersmålet er i fare, men kan nås

Verden står i fare for ikke å nå 1,5-gradersmålet fra Parisavtalen av 2015. FN-sjef António Guterres understreker at det fortsatt er oppnåelig.

FNs generalsekretær António Guterres har ikke gitt opp håpet om at verden kan klare å nå 1,5 -gradersmålet. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
FNs generalsekretær António Guterres har ikke gitt opp håpet om at verden kan klare å nå 1,5 -gradersmålet. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

– 1,5-gradersmålet er på intensiven, og maskinene rister. Så det er i alvorlig fare, sier Guterres.

Han mener likevel at det ikke er for sent. 1,5-gradersmålet går ut på at landene som har signert Parisavtalen, skal tilstrebe å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Uttalelsene kommer i forkant av klimatoppmøtet i Egypt, som starter søndag.

De to FN-byråene klimakonvensjonen (UNFCCC) og miljøprogrammet (Unep) kom forrige uke med hver sin klimarapport. Begge konkluderte med at avtalelandenes nasjonale utslippsmål ikke er nok til å nå målet om å stanse den globale oppvarmingen på 2 eller aller helst 1,5 grader.

Tvert imot er verden på vei mot 2,5 til 2,8 graders oppvarming, ifølge FN-byråene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer