FN-sjefen: – Coronaviruset har utløst en tsunami av hat og fremmedfrykt

FNs generalsekretær Antonio Guterres sier at dette er tiden for å stå sammen, men at coronaviruset har ført til en «tsunami av hat og fremmedfrykt».

FNs generalsekretær Antonio Guterres. Foto: NTB scanpix
FNs generalsekretær Antonio Guterres. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Covid-19 bryr seg ikke om hvem vi er, hvor vi bor, hva vi tror på eller om noe annet skille. Vi trenger alle å vise solidaritet for å takle dette sammen, sier Guterres i en pressemelding fredag morgen norsk tid.

COVID-19: Helse- og omsorgsminister Bent Høie presenterte tre scenarioer og en tidsramme på hvor lenge vi må leve med coronaviruset. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

Han viser til at motstanden mot utlendinger har økt på nett og i gatene. At antisemittiske konspirasjonsteorier har spredd seg, og at covid-19-relaterte antimuslimske angrep har skjedd. Han viser også til at migranter har blitt sagt å være kilden til viruset, og at de deretter har blitt nektet tilgang til medisinsk behandling.

– Vi må handle nå for å styrke samfunnenes immunitet mot hatets virus, sier han.

Eldre mennesker mobbet på nett

Guterres viser også til at det har dukket opp memer på nettet om at eldre personer, som er de mest utsatte, også er de som vi vil tape minst på å bli kvitt.

– Og journalister, varslere, helsepersonell, hjelpearbeidere og menneskerettighetsforkjempere blir en målskive ganske enkelt fordi de gjør jobben sin, heter det i pressemeldingen.

MYKNER OPP: På bakgrunn av ny kunnskap får besteforeldre nye råd fra helsemyndighetene. Video/foto: NTB Scanpix Vis mer

Oppfordring til verden

Guterres oppfordrer alle politiske ledere verden over til å vises solidaritet med alle medlemmer av deres samfunn og å bygge og forsterke sosial samhørighet.

Blant annet ber han utdanningsinstitusjoner om å fokusere på digital lese- og skriveferdighet, og oppfordrer medier, spesielt sosiale medier, til å gjøre mer for å fjerne rasistisk innhold.

– Jeg ber sivilsamfunnet styrke hvordan de når ut til utsatte mennesker, og religiøse aktører om å fungere som modeller for gjensidig respekt, sier FN-sjefen i pressemeldingen.

– Og jeg ber alle, overalt, til å stå opp mot hat, behandle hverandre med verdighet og benytte enhver anledning til å spre vennlighet, sier Guterres og avslutter:

– La oss beseire hatfylle ytringer, og covid-19, sammen.

(©NTB)

USA: I et laboratorium i Florida har to professorer undersøkt hvor langt dråpene fra hoste kan spre seg. Video: CNN Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer