Colombia:

FN reagerer på politivold: - Vi er dypt sjokkert over hendelsene

FNs høykommissær for menneskerettigheter er «sjokkert» over politiets maktbruk mot demonstranter i Colombia.

FNs høykommissær for menneskerettigheter fordømmer sikkerhetsstyrkenes maktbruk mot demonstranter i Colombia. Foto: AP / NTB
FNs høykommissær for menneskerettigheter fordømmer sikkerhetsstyrkenes maktbruk mot demonstranter i Colombia. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge Colombias ombudsmann for menneskerettigheter har 18 sivile og en politimann mistet livet under demonstrasjoner mot et forslag til skattereform, mens minst 846 personer, blant dem 306 sivile, er skadd.

– Vi har mottatt rapporter og vi har vitner som har fortalt om overdreven maktbruk av sikkerhetsstyrker, om skyting, bruk av skarp ammunisjon, om demonstranter som er banket opp og pågrepet, sier høykommissærens talskvinne Marta Hurtado.

Trakk forslag

Demonstrasjonene fortsetter til tross for at president Ivan Duque har trukket det omstridte forslaget til skattereform.

Mandag kunngjorde Duque at hæren ville bli satt inn mot demonstrantene, og få timer senere trakk landets finansminister Alberto Carrasquilla seg fra stillingen.

FNs høykommissær for menneskerettigheter ber alle parter om å forholde seg rolig under onsdagens planlagte masseprotest og oppfordrer sikkerhetsstyrkene til å bruke skytevåpen som en siste utvei.

Har et ansvar

– Vi minner myndighetene på at de har et ansvar for å beskytte menneskerettighetene, inkludert retten til liv og sikkerhet. De har også et ansvar for å sikre folk retten til fredelig ytrings- og forsamlingsfrihet, sier Hurtado.

FN undersøker nå opplysninger om at politiet skjøt med skarpt mot demonstranter i Colombias nest største by Cali natt til tirsdag, sier hun. Flere ble ifølge ubekreftede meldinger drept og såret.

Etterforsker

– Vårt kontor i Colombia arbeider nå med å verifisere antallet drepte og sårede og fastslå hvordan denne forferdelige hendelsen oppsto i Cali, sier Hurtado.

– Vi er dypt sjokkert over hendelsene og understreker vår solidaritet med dem som har mistet livet, samt de sårede og deres familier, sier hun.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer