FN positiv til flykorridorer for å styrke turisme

Såkalte flykorridorer som lar turister reise mellom land med lav smitterisiko, kan bidra til å starte opp igjen turistindustrien, mener FN.

Dome-stranden i Makrinissos i Ayia Napa på Kypros er nærmest folketom i solnedgangen. Bildet ble tatt tidligere denne måneden. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB scanpix
Dome-stranden i Makrinissos i Ayia Napa på Kypros er nærmest folketom i solnedgangen. Bildet ble tatt tidligere denne måneden. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Slike korridorer kan utgjøre første steget for å gjenopprette internasjonale forbindelser, sier generalsekretær i Verdens turistorganisasjon (UNWTO), Zurab Pololikashvili.

Forslaget har allerede skutt fart i deler av Europa. Spanske turistmyndigheter på Balearene, øygruppen som blant annet omfatter Mallorca, har foreslått at tyske turister kan få fly til de populære ferieøyene så raskt som mulig.

Hardt rammet

Kafeer og restauranter ligger øde i havnen i Fazana i Kroatia tirsdag denne uken. Lokalt næringsliv lider under nedstengningstiltakene. Foto: Darko Bandic / AP / NTB scanpix
Kafeer og restauranter ligger øde i havnen i Fazana i Kroatia tirsdag denne uken. Lokalt næringsliv lider under nedstengningstiltakene. Foto: Darko Bandic / AP / NTB scanpix Vis mer

Antall turister på verdensbasis har falt mellom 60 og 80 prosent i år som følge av coronapandemien, ifølge en prognose fra UNWTO i begynnelsen av mai.

Land med stor turismeindustri, både i Europa og andre steder i verden, har blitt hardt rammaet på grunn av reiserestriksjonene som pandemien har ført til. Antall besøkende fra utlandet har blitt kraftig redusert, og mange bedrifter sliter med å overleve.

Kritiserer reiserestriksjonene

I løpet av de siste dagene har kjente attraksjoner som Pompeii i Italia og Fødselskirken i Betlehem gjenåpnet, men reiserestriksjoner verden over har ført til at mange turiststeder fortsatt er nærmest tomme for folk.

UNWTO har motsatt seg reiserestriksjonene fra begynnelsen av, opplyser Pololikashvili. Han kritiserer koordineringen av nedstengningstiltakene verden over og kaller den kaotisk.

Foreslår tiltak

Pololikashvili ber EU om ikke bare å gjenåpne turismen innen Unionen, men også til utenforland som Tyrkia. Argumentet hans er at det uansett ikke er mulig å sikre seg 100 prosent mot viruset.

Tiltak som såkalte helsepass, bedre kommunikasjon, rask covid-19-testing og temperaturmålinger av reisende kan alle være gode tiltak for å redusere risikoen, mener Pololikashvili.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer