FN: Over 10.000 sivile drept i Ukraina siden krigens start

Bekreftede tall på sivile som er drept i krigen i Ukraina, har passert 10.000, melder FNs menneskerettskontor. Det antas at det reelle tallet er mye høyere.

En gård ligger i ruiner etter et russisk rakettangrep i Kiseliovka i nærheten av Kherson i Ukraina. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB
En gård ligger i ruiner etter et russisk rakettangrep i Kiseliovka i nærheten av Kherson i Ukraina. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Russland startet sin invasjonskrig av Ukraina i februar i fjor. Blant de drepte sivile er det minst 560 barn, og til sammen har over 18.500 sivile blitt såret.

Omtrent halvparten av de nylige dødsfallene har skjedd langt fra fronten, sier FNs menneskerettighetskontor i en uttalelse tirsdag. Dette skyldes først og fremst russiske styrkers bruk av langdistansevåpen mot mål i befolkede områder over hele landet.

– Nesten halvparten av de sivile dødsfallene de siste tre månedene har skjedd langt fra fronten. Som følge av dette er ikke noe sted i Ukraina fullstendig trygt, heter det i uttalelsen.

I løpet av den siste tremånedersperioden har 86 prosent av de sivile dødstallene skjedd på ukrainskkontrollert område. De fleste var forårsaket av eksplosive våpen, som artillerigranater, klaseammunisjon og raketter, skriver FN.

FN-tallene omfatter dødstallene som er mulig å bekrefte, og det antas at det reelle antallet drepte sivile er langt høyere.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer