FN: Millioner av kvinner får ikke ta avgjørelser om egen kropp

Flere millioner kvinner er ikke frie til å ta avgjørelser om sin egen kropp, heter det i en rapport fra FNs befolkningsfond UNFPA.

Kvinner har færre rettigheter og mindre kontroll over eget liv enn menn mange steder i verden. Bildet er fra en demonstrasjon i Tyrkia etter at landet trakk seg fra Istanbul-konvensjonen om forebygging av vold mot kvinner og vold i nøre relasjoner. Arkivfoto: Emrah Gurel / AP / NTB
Kvinner har færre rettigheter og mindre kontroll over eget liv enn menn mange steder i verden. Bildet er fra en demonstrasjon i Tyrkia etter at landet trakk seg fra Istanbul-konvensjonen om forebygging av vold mot kvinner og vold i nøre relasjoner. Arkivfoto: Emrah Gurel / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tall fra 57 land, brorparten av dem afrikanske land sør for Sahara, viser at kun rundt halvparten av kvinner fra tenårene og oppover selv får ta avgjørelser som omhandler «kroppslig autonomi og integritet».

Blant disse avgjørelsene er hvem man vil ha sex med, om man vil bruke prevensjon og om man vil oppsøke helsehjelp, heter det i rapporten.

Dystre funn

Blant funnene i rapporten, er at kun 56 prosent av landene som ble gjennomgått, har lover eller regler som sørger for grundig seksualundervisning. 20 land eller territorier har ifølge rapporten lover som tillater at overgripere gifter seg med voldtektsofre for å unngå straff, mens 43 av landene ikke har lover mot voldtekt blant ektepar.

I tillegg er kvinners bevegelsesfrihet begrenset i mer enn 30 land.

UNFPA-sjef Natalia Kanem sier funnene i rapporten er opprørende. I praksis betyr de, ifølge henne, at «hundrevis av millioner kvinner og jenter ikke eier sin egen kropp», og at livet deres styres av andre mennesker.

Verre under pandemien

I rapporten slår hun fast at forholdene er blitt verre for mange kvinner på grunn av koronapandemien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer