FN: - Marerittet i Gaza er en krise for menneskeheten

FN-sjefen sier at Gaza er i ferd med å bli en gravplass for barn og omtaler krigen som en krise for menneskeheten.

Palestinere forsøker å redde en gutt ut fra ruinene av en bombet bygning i Khan Younis sør på Gazastripen. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB
Palestinere forsøker å redde en gutt ut fra ruinene av en bombet bygning i Khan Younis sør på Gazastripen. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Marerittet i Gaza er mer enn en humanitær krise. Det er en krise for menneskeheten, sa FNs generalsekretær António Guterres til pressen i FNs hovedkvarter i New York mandag.

Han fastslår at sivile, sykehus, flyktningleirer, moskeer, kirker og FN-anlegg – inkludert tilfluktsrom, blir rammet av de israelske luftangrepene og hærens bakkeoperasjon.

– Ingen er trygge, sier han.

– Umenneskelig kollektiv lidelse

Guterres retter også pekefingeren mot verdenssamfunnet.

– Partene i konflikten, og ikke minst verdenssamfunnet, står overfor et umiddelbart og grunnleggende ansvar for å stanse denne umenneskelige kollektive lidelsen og sørge for en dramatisk økning i nødhjelpen til Gaza, sier FN-sjefen, som igjen ber om en umiddelbar humanitær våpenhvile.

– Katastrofen som utfolder seg, gjør at behovet for en humanitær våpenhvile blir mer akutt for hver time som går, sier han.

Ifølge Guterres blir det begått klare brudd på krigens folkerett.

– La meg være klar. Ingen part i en væpnet konflikt står over internasjonal humanitærrett, understreker han.

Nevnte ikke Israel ved navn

I uttalelsen anklager Guterres Hamas og andre militante for å bruke sivile som menneskelige skjold. Han viser også til at Hamas fortsatt avfyrer vilkårlige raketter mot Israel. Han ber dessuten om at gislene som Hamas og andre militante palestinere bortførte i Israel, løslates.

En såret palestiner blir brakt til al-Aqsa-sykehuset i Deir al-Balah på Gazastripen. Foto: Adel Hana / AP / NTB
En såret palestiner blir brakt til al-Aqsa-sykehuset i Deir al-Balah på Gazastripen. Foto: Adel Hana / AP / NTB Vis mer

Samtidig nevner han ikke Israel ved navn.

Guterres har tidligere pådratt seg Israels vrede som følge av en uttalelse i FNs sikkerhetsråd 24. oktober, der han kom med en kraftig fordømmelse av Hamas-angrepet på Israel. Årsaken til reaksjonen var at Guterres samtidig pekte på at angrepet ikke skjedde i et vakuum, og at han viste til Israels over 50 år lange okkupasjon av palestinske områder.

Over 4000 barn drept

Over 10.000 mennesker er drept i israelske luftangrep mot Gazastripen siden 7. oktober, hvorav 4104 er barn, ifølge helsedepartementet i Gaza. Over 2260 palestinere, blant dem 1270 barn, er savnet og kan være begravd i ruinene.

I uttalelsen fordømmer Guterres også drapene på journalister.

FNs generalsekretær António Guterres, her på grensen mellom Egypt og Gaza 20. oktober. Arkivfoto: Mohammed Asad / AP / NTB
FNs generalsekretær António Guterres, her på grensen mellom Egypt og Gaza 20. oktober. Arkivfoto: Mohammed Asad / AP / NTB Vis mer

– Flere journalister er blitt drept i løpet av en fireukersperiode enn i noen annen krig på minst tre tiår, sier han.

Minst 36 journalister og pressefolk er drept i krigen, ifølge Committee to Protect Journalists ( CPJ ).

Sivilbefolkningen på Gazastripen har ingen muligheter til å flykte ettersom alle grenseoverganger er stengt. Det er blant annet 250 norske statsborgere og mennesker med tilknytning til Norge i det palestinske området. Ingen nordmenn har så langt vært blant de om lag 1100 menneskene som har sluppet ut.

Mangler drivstoff til kuvøser

Guterres har bedt verdenssamfunnet bidra med 1,2 milliarder dollar slik at FN er i stand til å gi nødhjelp til 2,7 millioner palestinere på hele Gazastripen og deler av israelskokkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem.

En israelsk artillerienhet skyter fra Sør-Israel mot Gaza mandag. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB
En israelsk artillerienhet skyter fra Sør-Israel mot Gaza mandag. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB Vis mer

Det er kommet enkelte lastebiler med nødhjelp til Gazastripen, men hjelpearbeidere sier det er som en dråpe i havet, og Israel vil ikke la noe av hjelpen gå til den nordlige delen av Gazastripen. De inneholder heller ikke drivstoff, som er sårt tiltrengt for å holde blant annet kuvøser gående.

– Uten drivstoff kommer nyfødte spedbarn og pasienter i respiratorer til å dø, fastslår Guterres.

(NTB)

Mer om