FN-ledere: – Vi trenger en umiddelbar humanitær våpenhvile

Topplederne for alle de viktigste FN-organisasjonene har gått sammen om en sjelden felles uttalelse der de ber om «umiddelbar humanitær våpenhvile» i Gaza.

Sjefene for 18 FN-organisasjoner sier det trengs en umiddelbar humanitær våpenhvile og at mer nødhjelp må slippes inn til sivilbefolkningen på Gazastripen. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Sjefene for 18 FN-organisasjoner sier det trengs en umiddelbar humanitær våpenhvile og at mer nødhjelp må slippes inn til sivilbefolkningen på Gazastripen. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer
Publisert

Topplederne for alle de viktigste FN-organisasjonene har gått sammen om en sjelden felles uttalelse der de ber om «umiddelbar humanitær våpenhvile» i Gaza.

– I nesten en måned har verden sett med sjokk og skrekk hvordan situasjonen har utviklet seg i Israel og de okkuperte palestinske områdene, og hvordan tallet på tapte og ødelagt liv har økt raskt, skriver FN-toppene.

Lederne for blant annet Unicef, Verdens matprogram (WPF) og Verdens helseorganisasjon (WHO) beskriver de forferdelige tapene på begge sider siden Hamas' angrep på Israel 7. oktober. Rundt 1400 ble drept i angrepet, de fleste av dem sivile, ifølge israelske myndigheter.

Israel har svart med omfattende luft- og artilleriangrep som har kostet minst 9770 liv, også disse i hovedsak sivile, ifølge helsedepartementet på den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

– En hel befolkning er beleiret og under angrep i Gaza. De nektes adgang til det nødvendigste for å overleve, de bombes i sine hjem, tilfluktssteder, sykehus og gudshus. Dette er uakseptabelt, skriver FN-toppene.

De ber Hamas løslate over 240 gisler som ble bortført til Gazastripen 7. oktober. FN-lederne ber begge sider oppfylle sine folkerettslige forpliktelser mens krigen raser videre. De sier også at mer mat, vann, medisin og brensel må slippe inn for å hjelpe befolkningen i Gaza.

– Vi trenger en umiddelbar humanitær våpenhvile. Det har gått 30 dager. Nok er nok. Dette må ta slutt nå, heter det i uttalelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer