FN: Klare tegn på at sivile ble drept med overlegg i Butsja

Det er klare tegn på at sivile ble drept med overlegg i Kyiv-forstaden Butsja, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Denne mannen ble funnet drept med et skudd i hodet i Butsja, noen dager etter at de russiske styrkene trakk seg ut av Kyiv-forstaden. Foto: AP / NTB
Denne mannen ble funnet drept med et skudd i hodet i Butsja, noen dager etter at de russiske styrkene trakk seg ut av Kyiv-forstaden. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Etter at russiske styrker hadde trukket seg ut av Butsja, ble det funnet flere titall lik i gatene. De fleste av dem så ut til å være sivile, og noen var bakbundet og skutt på kloss hold.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, konstaterte mandag at bildene fra Butsja «reiser alvorlige og urovekkende spørsmål om mulige krigsforbrytelser».

Tirsdag fulgte en talsperson for Bachelets opp og understreket at overlagt drap på sivile i krig er et brudd på folkeretten.

– Det vi snakker om her, ser ut til å være direkte og målrettede drap på sivile i Butsja, sier Liz Throssell.

– Man kan argumentere med at det skjedde i en militær kontekst, for eksempel ved at en bygning ble truffet, men det er vanskelig å se den militære konteksten når individer ligger på gaten med en kule i hodet eller har brannskader på kroppen, sier hun.

Throssell understreker at OHCHR ikke har hatt etterforskere i Butsja.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager russiske soldater for å stå bak drapene på sivile, men russiske myndigheter benekter dette og hevder at Ukraina har arrangert likene i Butsjas gater.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer