FN har fått meldinger voldtekt, forsvinninger og tortur i Ukraina

FN har fått meldinger om flere menneskerettighetsbrudd i Ukraina som kan utgjøre krigsforbrytelser, inkludert drap, tortur, seksuell vold og forsvinninger.

Et ødelagt hus i Malaya Rohan, en landsby gjenerobret av ukrainske styrker i utkanten av Kharkiv. Foto: Felipe Dana / AP / NTB
Et ødelagt hus i Malaya Rohan, en landsby gjenerobret av ukrainske styrker i utkanten av Kharkiv. Foto: Felipe Dana / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter å ha besøkt 14 byer i regionene Kyiv og Tsjernihiv har FN mottatt informasjon om blant annet tvunget nakenhet, trusler om seksuell vold og voldtekt, forteller lederen for FNs organ for overvåking av menneskerettighetene i Ukraina, Matilda Bogner. Det skriver BBC.

– Kvinner og jenter forteller oftest om dette, sier Bogner.

I tillegg sier FN at de har dokumentert 204 tilfeller av tvungne forsvinninger.

FN fremhever handlinger utført av russiske styrker, men legger også til at de har mottatt troverdig informasjon om tortur, mishandling og internering utført av ukrainske styrker mot krigsfanger fra de russiske styrkene eller tilknyttede væpnede grupper.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer