Krigen i Jemen

FN frykter at Jemen rakner

FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths, frykter at landet rakner, dersom det ikke straks blir forhandlet fram en fredsavtale.

Separatister inntok nylig havnebyen Aden i Jemen, der landets internasjonalt anerkjente regjering sitter. Deres mål er at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990. Foto: AP / NTB scanpix
Separatister inntok nylig havnebyen Aden i Jemen, der landets internasjonalt anerkjente regjering sitter. Deres mål er at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Vi har ingen tid å miste. Fragmenteringen av Jemen blir en stadig sterkere og en tydelig trussel, sier Griffiths.

Separatister inntok nylig inn i havnebyen Aden, der landets internasjonalt anerkjente regjering har sittet siden Houthi-opprørere tok kontroll over i hovedstaden Sana i 2015.

Separatistene støttes av De forente arabiske emirater, som også inngår i den saudiledede koalisjonen som støtter regjeringen og gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015.

Emiratene beskylder regjeringen for å ha bånd til Det muslimske brorskapet, mens Saudi-Arabia anklager separatistene for å splitte alliansen mot houthiene.

Separatistenes mål er at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990.

Griffiths fordømmer separatistenes overtakelse av Aden og frykter følgene.

– Vi må ikke undervurdere hvilken risiko disse hendelsene utgjør for landets framtid, sier han.

Titusener av mennesker er drept i krigen i Jemen siden 2015, og rundt 3,3 millioner mennesker er drevet på flukt.

To tredeler av Jemens innbyggere – rundt 20 millioner mennesker – er ifølge FN avhengige av humanitærhjelp utenfra.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer