Separatister inntok nylig havnebyen Aden i Jemen, der landets internasjonalt anerkjente regjering sitter. Deres mål er at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990. Foto: AP / NTB scanpix
Separatister inntok nylig havnebyen Aden i Jemen, der landets internasjonalt anerkjente regjering sitter. Deres mål er at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Krigen i Jemen

FN frykter at Jemen rakner

FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths, frykter at landet rakner, dersom det ikke straks blir forhandlet fram en fredsavtale.

Publisert

– Vi har ingen tid å miste. Fragmenteringen av Jemen blir en stadig sterkere og en tydelig trussel, sier Griffiths.

Separatister inntok nylig inn i havnebyen Aden, der landets internasjonalt anerkjente regjering har sittet siden Houthi-opprørere tok kontroll over i hovedstaden Sana i 2015.

Separatistene støttes av De forente arabiske emirater, som også inngår i den saudiledede koalisjonen som støtter regjeringen og gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015.

Emiratene beskylder regjeringen for å ha bånd til Det muslimske brorskapet, mens Saudi-Arabia anklager separatistene for å splitte alliansen mot houthiene.

Separatistenes mål er at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990.

Griffiths fordømmer separatistenes overtakelse av Aden og frykter følgene.

– Vi må ikke undervurdere hvilken risiko disse hendelsene utgjør for landets framtid, sier han.

Titusener av mennesker er drept i krigen i Jemen siden 2015, og rundt 3,3 millioner mennesker er drevet på flukt.

To tredeler av Jemens innbyggere – rundt 20 millioner mennesker – er ifølge FN avhengige av humanitærhjelp utenfra.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.