FN bekrefter: Sivile evakueres fra stålverket i Mariupol

Flere enn 50 sivile ble evakuert fra det beleirede stålverket Azovstal i Mariupol søndag, melder flere kilder. FN bekrefter at det pågår en evakuering.

Det enorme stålverket Azovstal i Mariupol. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP/NTB.
Det enorme stålverket Azovstal i Mariupol. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP/NTB. Vis mer
Publisert

To grupper med sivile fra stålverket skal ha ankommet en landsby øst for Mariupol søndag, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters.

Også det russiske forsvarsdepartementet har varslet om evakueringen, og har sluppet en video av kjøretøyer med FN- og Røde Kors-symboler. Videoen er ikke verifisert.

Søndag ettermiddag bekrefter FN overfor nyhetsbyrået AP at det pågår en operasjon for å evakuere folk fra Azovstal. Talspersonen Saviano Abreu sier evakueringen gjøres i samarbeid med Røde Kors, samt både ukrainske og russiske myndigheter. Abreu sier situasjonen er svært kompleks og vil ikke gi flere detaljer.

Lørdag ble det varslet fra både russisk og ukrainsk hold at 20–25 sivile ble evakuert fra Azovstal. Opptil 1.000 sivile har ifølge ukrainske myndigheter søkt ly i stålverket, men lever under svært dårlige forhold. Det er anslagsvis 100.000 sivile igjen i resten av Mariupol, som hadde 450.000 innbyggere før krigen.

Petro Andryjusjtsjenko, en rådgiver for byens ordfører, uttaler på meldingsappen Telegram at de ikke ønsker å kommentere evakueringsryktene inntil videre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer