Krigsforbrytelser i Ukraina:

FN: Barn har blitt voldtatt, torturert og holdt innesperret

FN-kommisjonen som etterforsker mulige krigsforbrytelser i Ukraina, konkluderer med at det er begått slike forbrytelser.

Krigsforbrytelser behandles likt som andre lovbrudd, påpeker folkerettseksperten Camilla Guldahl Cooper ved Stabsskolen. Her går en ukrainsk soldat opp fra en kjeller i Kozacha Lopan. Ifølge ukrainske myndigheter skal russerne ha brukt den til torturkammer. Foto: Leo Correa / AP / NTB
Krigsforbrytelser behandles likt som andre lovbrudd, påpeker folkerettseksperten Camilla Guldahl Cooper ved Stabsskolen. Her går en ukrainsk soldat opp fra en kjeller i Kozacha Lopan. Ifølge ukrainske myndigheter skal russerne ha brukt den til torturkammer. Foto: Leo Correa / AP / NTB Vis mer
Publisert

De henviser blant annet til russiske angrep mot sivile områder, mange henrettelser, tortur og seksuell vold.

– Basert på bevisene kommisjonen har samlet, har den konkludert med at det er begått krigsforbrytelser i Ukraina, sier lederen av kommisjonen, den norske juristen Erik Møse, til FNs menneskerettsråd fredag.

Undersøkelseskommisjonen ble oppnevnt av FNs menneskerettsråd i mars, og består av tre uavhengige eksperter. De har undersøkt hendelser i områdene Kyiv, Tsjernihiv, Kharkiv og Sumy-regionene, og varsler at de vil utvide etterforskningen framover.

I uttalelsen sa Møse at en rekke angrep gruppen har undersøkt «ble utført uten å skille mellom sivile og militære», inkludert angrep med klasebomber i befolkede områder.

Han forteller videre at gruppen har sett bevis på et stort antall henrettelser begått i områdene de besøkte. I enkelte tilfeller har de også funnet bevis for seksuell og kjønnsbasert vold på ofre så unge som fire år, og så gamle som 82 år.

Kommisjonen har dokumentert et bredt spekter av forbrytelser mot barn, inkludert barn som har blitt «voldtatt, torturert og ulovlig innesperret».

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer