Gaza:

FN: - Apokalyptisk

Palestinerne i Gaza utsettes for kollektiv avstraffelse av Israel, og risikoen for grove folkerettsbrudd er stor og økende, advarer FNs menneskerettssjef.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk beskriver forholdene for palestinere i Gaza som apokalyptiske. Foto: Israeli Army / AFP
FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk beskriver forholdene for palestinere i Gaza som apokalyptiske. Foto: Israeli Army / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Sivile i Gaza utsettes fortsatt for vedvarende bombardement fra Israel og straffes kollektivt, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk.

– Sivile blir drept, de lever under beleiring, de opplever ødeleggelse og er frarøvet helt essensielle menneskelige behov som mat, vann, livreddende medisinske forsyninger og andre nødvendigheter, sier han.

– Mine nødhjelpskolleger har beskrevet situasjonen som apokalyptisk, sier Türk.

Frykter folkemord

FNs menneskerettssjef advarer om økt fare for grove brudd på krigens folkerett i Gaza.

– Det må umiddelbart innføres tiltak, både av partene det gjelder og av alle stater, spesielt de med innflytelse, for å forhindre slike grusomme forbrytelser, sier han.

Ifølge myndighetene på Gazastripen er minst 16.248 palestinere drept i israelske angrep de siste to månedene, blant dem 7112 barn og 4885 kvinner. Over 42.000 er såret.

Savnet i ruinene

Flere tusen er savnet og fryktes å ligge begravd i ruinene av bygninger bombet av Israel. Det er også mange barn blant de savnede.

FN anslår at over 60 prosent av alle boliger på Gazastripen enten er lagt i grus eller påført skader i angrepene, og nærmere 90 prosent av de rundt 2,2 millioner innbyggerne er nå på flukt fra krigshandlingene.

– De internt fordrevne er presset sammen i stadig mindre og ekstremt overfylte områder sør på Gazastripen der de lever under svært helsefarlige forhold, sier Türk.

Kunne vært unngått

– Den katastrofale situasjonen som nå utfolder seg på Gazastripen ble forutsett og kunne vært unngått, sier FNs menneskerettssjef. Han gjentar sitt krav om våpenhvile.

– Som et umiddelbart steg ber jeg om at fiendtlighetene øyeblikkelig stanses og at alle gisler løslates, sier Türk.

Israel innledet bombing av mål på Gazastripen etter at Hamas-krigere 7. oktober brøt seg ut av den beleirede enklaven og drepte rundt 1200 mennesker i det sørlige Israel.

Mer om