FN: Al Jazeera-journalist ble drept av israelsk skudd

Kulen som drepte den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh i Jenin, ble avfyrt av israelske styrker, konkluderer FNs menneskerettskontor.

Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble skutt og drept da israelske soldater rykket inn i en palestinsk flyktningleir i Jenin på den okkuperte Vestbredden. Her besøker palestinere åstedet få dager etter drapet. Foto: AP / NTB
Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble skutt og drept da israelske soldater rykket inn i en palestinsk flyktningleir i Jenin på den okkuperte Vestbredden. Her besøker palestinere åstedet få dager etter drapet. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– All informasjon vi har innhentet viser at skuddene som drepte Abu Akleh og såret kollegaen hennes Ali Sammoudi kom fra israelske sikkerhetsstyrker og at de ikke kom fra væpnede palestinere som skjøt vilkårlig, sier en talskvinne for kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ravina Shamdasani.

Den erfarne Al Jazeera-journalisten ble skutt i hodet under en israelsk militæraksjon på den okkuperte palestinske Vestbredden 11. mai.

Andre pressefolk på stedet, øyenvitner, palestinske myndigheter og arbeidsgiveren har konkludert med at hun ble skutt av en israelsk soldat. Det samme har CNN og Washington Post som har gjennomført egne granskinger.

Utelukker ikke

Israelske talsmenn har ikke utelukket at hun ble drept av en israelsk skarpskytter, men sier at de ikke kan konkludere med dette ettersom palestinske myndigheter har nektet å samarbeide om etterforskningen og utlevere kulen hun ble truffet av.

Politifolkene som angrep gravfølget til Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh i Jerusalem mai, gjorde ikke noe galt, konkluderte israelsk politi 16. juni etter en intern gransking. Arkivfoto: AP / NTB
Politifolkene som angrep gravfølget til Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh i Jerusalem mai, gjorde ikke noe galt, konkluderte israelsk politi 16. juni etter en intern gransking. Arkivfoto: AP / NTB Vis mer

Al Jazeera har tidligere vist fram kulen som palestinske myndigheter har i sin besittelse.

Eksperter konkluderer med at kulen er av kaliber 5.56 og ble produsert i USA. Den er panserbrytende, har grønn spiss og er av samme type som israelske skarpskyttere benytter i sine M-4 våpen.

Skarpskytter

Palestinske etterforskere har konkludert med at kulen kom fra våpenet til en israelsk skarpskytter som befant seg i et militært kjøretøy 170 meter unna, og etterforskningsmaterialet er oversendt til Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

– Den eneste skytingen som fant sted, var det okkupasjonsstyrkene som sto for, og hensikten var å drepe, sa Palestinas riksadvokat Akram Al-Khateeb da han offentliggjorde resultatet av etterforskningen.

Israels forsvarsminister Benny Gantz avviste anklagen og kalte den en åpenbar løgn.

Israel har foreløpig ikke kommentert uttalelsen fra kontoret til FNs høykommissær for menneskerettigheter.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer