FN advarer mot rasisme og homofobi i omtale av apekopper

FNs aidsprogram frykter stigmatiserende omtale av apekoppe-utbruddet i Europa, Australia og Nord-Amerika kan gjøre det vanskelig å bekjempe sykdommen.

Apekopper er et virus. Det smitter ikke lett fra menneske til menneske, og helsemyndighetene frykter ikke at dette kan bli en epidemi. Men det er uvanlig at det blir rapportert om så mange tilfeller der de smittede ikke har vært på reise i Vest-Afrika, som det som er tilfellet med utbruddet i Europa. Foto: Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/ Centers for Disease Control and Prevention via AP / NTB
Apekopper er et virus. Det smitter ikke lett fra menneske til menneske, og helsemyndighetene frykter ikke at dette kan bli en epidemi. Men det er uvanlig at det blir rapportert om så mange tilfeller der de smittede ikke har vært på reise i Vest-Afrika, som det som er tilfellet med utbruddet i Europa. Foto: Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/ Centers for Disease Control and Prevention via AP / NTB Vis mer
Publisert

UNAIDS opplyser at en betydelig andel av de påviste sykdomstilfellene er blant homofile, biseksuelle og andre menn som har sex med menn. Men smitten skjer mest sannsynlig gjennom nær fysisk kontakt med en som har apekopper, og den kan ramme alle, understreker organisasjonen.

Noe av omtalen av utbruddet kan nøre opp under homofobi og rasistiske fordommer og øke stigmaet, mener UNAIDS.

– Stigma og skyld undergraver tillit og evnen til å svare raskt på utbrudd som dette, sier UNAIDS-sjef Matthew Kavangh.

Fram til lørdag hadde WHO registrert 92 bekreftede tilfeller av apekopper og 28 mistenkte tilfeller i 12 land der sykdommen ikke er vanlig fra før. Dette omfatter flere land i Europa, Australia, USA og Canada.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer