FN: 2023 blir trolig det varmeste året noensinne

Året som har gått har knust en rekke klimarekorder og er på vei til å bli det varmeste året noensinne, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Båter ligger langs en uttørket kanal i Puno i Peru. Bildet er tatt 28. november. Foto: Martin Mejia / AP / NTB
Båter ligger langs en uttørket kanal i Puno i Peru. Bildet er tatt 28. november. Foto: Martin Mejia / AP / NTB Vis mer
Publisert

Basert på tall fra januar til slutten av oktober er det høyst sannsynlig at 2023 vil knuse globale varmerekorder, sier FN-byrået, som sier ekstremvær har etterlat seg ødeleggelser og fortvilelse over hele verden gjennom året.

– Det er en øredøvende kakofoni av knuste rekorder, sier WMO-sjef Petteri Taalas.

– Drivhusgassene er rekordhøye. Globale temperaturer er rekordhøye. Havet har steget rekordmye. Havisen på Antarktis er rekordlav.

WMO publiserte sin foreløpige rapport om årets klima idet FNs klimatoppmøte gikk av stabelen i Dubai torsdag.

FNs generalsekretær António Guterres sier funnene bør sende frysninger nedover ryggen på alle verdenslederne som er samlet der for å diskutere klimatiltak.

Konsekvensene av klimakrisen har aldri vært høyere og forskere har advart om at evnen til å begrense den globale oppvarmingen er i ferd med å glippe gjennom menneskehetens fingre.

Paris-avtalen fra 2015 slår fast et mål om å begrense den globale oppvarmingen til godt under 2 grader over førindustrielle nivåer, og helst 1,5 grader om mulig.

WMO-rapporten slår imidlertid fast at verden allerede har en global oppvarming på 1,4 grader over førindustrielle nivåer.