Flystyrten i Nepal: Hørte rop om hjelp fra vraket

Tykk røyk og ekstrem varme fra det brennende flyvraket gjorde det umulig å gjøre noe da redningsmannskaper hørte rop om hjelp etter flystyrten i Nepal.

Redningsarbeidere henter ut en av de døde etter flystyrten i Nepal søndag. Foto: Yunish Gurung / AP / NTB
Redningsarbeidere henter ut en av de døde etter flystyrten i Nepal søndag. Foto: Yunish Gurung / AP / NTB Vis mer
Publisert

72 personer var om bord i flyet som styret i Nepal søndag, hvorav 68 var passasjerer. Blant dem var det 15 utlendinger, opplyser flyselskapet Yeti Airlines.

Flyturen i Nepal skulle bare ta 27 minutter, men flyet styrtet mens det var i ferd med å lande på en nyåpnet flyplass i byen Pokhara. Det tok fyr da det traff bakken.

Ulykken skjedde i et kupert område 1,6 kilometer fra den internasjonale flyplassen i byen. Vrakrester ble spredt utover. En politimann sier til nettavisen Lokantar at det kun er den ene vingen på flyet som er intakt.

Det er uklart hva som førte til ulykken.

Forsøkte å hjelpe

Flere hundre redningsfolk ble sendt ut for å slukke brannen og hjelpe mulige overlevende.

Bishnu Tiwari hjalp til i søket etter overlevende eller døde i elven Seti.

Redningsarbeidere og sivile innbyggere samlet seg rundt flyvraket etter flystyrten søndag. Foto: Krishna Mani Baral / AP / NTB
Redningsarbeidere og sivile innbyggere samlet seg rundt flyvraket etter flystyrten søndag. Foto: Krishna Mani Baral / AP / NTB Vis mer

– Flammene var så varme at vi ikke kunne nærme oss vraket. Jeg hørte en mann som ropte om hjelp, men på grunn av flammene og røyken kunne vi ikke hjelpe ham, sier Tiwari.

Brannmannskapene fraktet døde, noen fullstendig forbrent, til sykehus der sjokkerte og sørgende familiemedlemmer hadde samlet seg. På flyplassen i Katmandu airport ble det som trolig var fortvilte pårørende observert.

Verste på 30 år

Etter flere timers redningsarbeid bekreftet landets luftfartsmyndigheter at minst 68 personer er funnet omkommet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det gjør det til landets verste flyulykke på tre tiår.

Innbyggere ser ned på vraket av flyet som styrtet i Pokhara i Nepal søndag. Foto: Yunish Gurung / AP / NTB
Innbyggere ser ned på vraket av flyet som styrtet i Pokhara i Nepal søndag. Foto: Yunish Gurung / AP / NTB Vis mer

Søndag kveld lokal tid ble det bestemt av letingen etter de siste fire ofrene innstilles gjennom natten, men gjenopptas mandag morgen, opplyser en talsmann for luftfartsmyndighetene.

En lokal tjenestemann har oppgitt at enkelte har overlevd og blir behandlet på sykehus, men dette er verken bekreftet av flyselskapet eller andre kilder.

Norge undersøker

Passasjerlisten viser at 53 var fra Nepal, fem fra India, fire fra Russland og to fra Sør-Korea. I tillegg var det én passasjer fra hvert av disse landene: Australia, Argentina, Irland og Frankrike, opplyser talsmannen Sudarshan Bartaula.

Flyet styrtet i et kupert område like ved byen Pokhara, dit flyet var på vei. Mange lokale innbyggere samlet seg for å se på flyvraket mens redningsarbeidere jobbet på stedet. Foto: Yunish Gurung / AP / NTB
Flyet styrtet i et kupert område like ved byen Pokhara, dit flyet var på vei. Mange lokale innbyggere samlet seg for å se på flyvraket mens redningsarbeidere jobbet på stedet. Foto: Yunish Gurung / AP / NTB Vis mer

UDs kommunikasjonsrådgiver Ragnhild Håland Simenstad sier til NTB at Norges ambassade i Katmandu undersøker om norske borgere er berørt.

– Vi har så langt ingen indikasjoner på at norske borgere var om bord i flyet som styrtet i Nepal, skriver hun i en epost til NTB.

Propellfly

Flyet er av typen ATR 72, et tomotors turbopropfly produsert av fransk-italienske ATR. Det var 15 år gammelt, ifølge Flightradar24.

Søndag var det på vei fra hovedstaden Katmandu til Pokhara sentralt i Nepal da det styrtet ned i en kløft.

Luftfartsmyndighetene sier siste kontakt mellom flyet og flyplassen var klokka 10.50. Et vitne, Gaurav Gurung, så styrten fra terrassen sin og sier flyet roterte kraftig i luften etter at det begynte innflygingen. Til slutt stupte flyet ned mot venstre og inn i kløften.

Pokhara ligger rundt 200 kilometer nordvest for Katmandu og er et populært utgangspunkt for turister som skal på fjelltur i Himalaya.

Videoer som er lagt ut i sosiale medier, viste at tykk, svart røyk steg opp fra ulykkesstedet.

Skal granskes

Nepals statsminister Pushpa Kamal Dahal innkalte søndag regjeringen til krisemøte etter flystyrten, melder Katmandu Post. Han reiste til den internasjonale flyplassen i Katmandu og satt sammen et utvalg som skal granske ulykken.

AVSLØRT: En passasjer i 20-årene ble tatt i sikkerhetskontrollen etter at dette ble funnet i baggen hans. Vis mer

Nepalsk flyindustri har lenge slitt med dårlig sikkerhet, og EU har lagt ned forbud mot flyginger fra nepalske flyselskaper i sitt luftrom.

Manglende opplæring og vedlikehold av flyene er blant grunnene til den dårlige sikkerheten.

De mange flyulykkene skyldes også at værforholdene i landet kan skifte svært raskt. Åtte av verdens 14 høyeste fjell ligger i Nepal, noe som gjør det til et svært attraktivt turistmål for klatrere fra hele verden.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer