Flyktningtallet har passert fire millioner

Mer enn fire millioner mennesker har nå flyktet fra Ukraina, ifølge FN. Justisminister Emilie Enger Mehl tror Norge vil kjenne alvoret mer og mer på kroppen.

En gutt leker med en ball i et provisorisk flyktningmottak i Warszawa. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
En gutt leker med en ball i et provisorisk flyktningmottak i Warszawa. Foto: Petr David Josek / AP / NTB Vis mer
Publisert

Offisielle tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) viser onsdag at antall ukrainske flyktninger har steget til 4,01 millioner. Av disse har 2,3 millioner dratt til Polen, men mange av disse har i ettertid reist videre til andre land.

– Fire millioner på fem uker, oppsummerer høykommissær Filippo Grandi på Twitter.

Tallet er en ny milepæl i den største europeiske flyktningkrisen siden annen verdenskrig. Nærmere én av ti ukrainere har flyktet fra landet på en drøy måned.

Venter økende konsekvenser for Norge

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener tallet bare bekrefter at dette er en krise i full utvikling.

– Jeg tror ikke vi er ferdige. Dette har potensial til å bli mye større, sier Mehl til NTB.

Ifølge henne har departementene, utlendingsmyndighetene, politiet, sivilforsvaret og frivilligheten jobbet intenst for å forberede Norge på det som kommer.

– Jeg har vært opptatt av å være ærlig på at dette er en krise av dimensjoner som vi sannsynligvis ikke har sett i Norge før når det kommer til flyktninger. Derfor er det et enormt apparat nå som har kastet seg rundt, sier Mehl.

– Vi kommer til å kjenne alvoret mer og mer på kroppen.

Beredskapsplaner

Tidligere i mars varslet regjeringen at Norge vil hente ut 2.500 flyktninger fra Moldova. I tillegg vil Norge tilby 550 plasser til medisinsk evakuering av pasienter og deres nære familiemedlemmer, totalt om lag 2.750 personer. Dermed hentes i alt 5.250 flyktninger til landet.

I tillegg planlegger Utlendingsdirektoratet (UDI) for at 35.000 ukrainere vil komme hit på egen hånd.

Men tallene er svært usikre, og regjeringen har jobbet med beredskapsplaner for å kunne håndtere opp mot 100.000 flyktninger.

– Det er viktig at folk forstår hvor alvorlig denne krisen kan komme til å bli også for Norge, sier Mehl.

Hvis de største scenarioene slår til, vil tjenestene komme under press, advarer hun.

– Vi skal ta imot disse flyktningene med varme. Vi skal inkludere dem i samfunnet vårt og gi dem et godt tilbud mens de er her. Men vi må også ha et realistisk forhold til hva dette betyr.

Strømmen har avtatt

Flyktningstrømmen har likevel avtatt de siste dagene ettersom mange avventer krigens videre utvikling, og 6,5 millioner mennesker er nå anslått å være internt fordrevne.

Grandi har nå ankommet Ukraina og skal diskutere situasjonen i Lviv, den største byen vest i Ukraina der mange flyktninger nå befinner seg. Han ser etter måter FN og andre partnere kan øke sin støtte til flyktningene på.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer