Flyktningkrisen: 4 måter du kan hjelpe der du er

Gjør en forskjell!
 1. Donasjon


  (FOTO: Valdrin Xhemaj / EPA)

  Det finnes flere hjelpeorganisasjoner i Norge man kan støtte med økonomiske bidrag eller på andre måter.

  Redd Barna, Røde Kors, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp jobber alle med den pågående flyktningkrisen og trenger hjelp i arbeidet.

  - Folk er veldig engasjerte i situasjonen som har oppstått, og ønsker å hjelpe. Siden vi ikke jobber i Norge, oppfordrer vi folk til å støtte oss økonomisk. Vi er blant annet til stede i flyktningmottak i Libanon. Det er også mulig å dele budskapet vårt om at det er stort behov for hjelp, slik at enda flere blir engasjert til å hjelpe, sier Ragnhild Toyomasu, markedssjef i Kirkens Nødhjelp til Aftenposten.


 2. Vis at du bryr deg


  (FOTO: Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

  Det skal ikke så mye til. Line Baugstø har engasjert seg mye i flyktningkrisen. Hun forteller i en kronikk på NRK at små ting som å dele ut klistermerker og leker til flyktningbarna kan utgjøre en stor forskjell.

  – Vi orker ikke snu ryggen til når det står trengende mennesker og banker på døra vår, skriver hun.

  Trude Jacobsen fra Bærum har tatt det et skritt lenger og har reist til Hellas for å hjelpe flyktningene der, skriver Dagbladet. Uavhengig av hvilken grad du bidrar, er det viktigste å vise at du bryr deg og ser flyktninger som medmennesker, ikke et problem.


 3. Kjøp en spesifikk vare til de som trenger hjelp


  (FOTO: Valdrin Xhemaj / EPA)

  På flere nettsider kan man kjøpe varer som sendes direkte til land med stor pågang fra flyktninger.

  Klær, hygieneartikler og mat er sårt trengt - og koster lite.


 4. Frivillig arbeid


  (FOTO: Andrew Parsons / Polaris)

  Du kan bidra med ulike former for frivillig arbeid gjennom en rekke organisasjoner. Hos Refugees welcome to Norway, jobber frivillige blant annet med å dele ut mat og sortere klær som skal doneres.

  Andre eksempler på frivillig arbeid du kan bidra med er: Flyktningguide (Røde kors), folkevenn (Norsk Folkehjelp), strikk for flyktninger (privat) og aktiviteter på asylmottak (Røde kors).