Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS har varslet at selskapet stanser mesterparten av virksomheten fra og med mandag. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix
Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS har varslet at selskapet stanser mesterparten av virksomheten fra og med mandag. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Vis mer

Flyanalytiker spår SAS-konkurs om få uker

Flyanalytiker Jan Ohlson tror at SAS er konkurs om få uker. Søndag valgte flyselskapet å stanse mesteparten av virksomheten. Inntil 10.000 ansatte permitteres.

Publisert

Den pågående viruspandemien har resultert i stengte grenser og reiserestriksjoner, noe som rammer flybransjen hardt.

På søndagens pressekonferanse delte konsernsjef Rickard Gustafson sine bekymringer for fremtiden til SAS. Likevel fremhevet han at likviditeten er god.

– Et flyselskap som ikke har billettinntekter, kan ikke vare lenge. Men vi har god likviditet og vil klare oss en stund. Men det er vanskelig å si hvor lenge, sa konsernsjefen.

Skeptisk flyanalytiker

Flyanalytiker Jan Ohlson tror imidlertid at det ikke er tilfellet.

– SAS er ikke mange uker fra konkurs. Men jeg tror ikke at det kommer til å skje ettersom den danske stat kommer til å strekke ut en hjelpende hånd. Det kan være i form reduserte eller utsatte skatter og avgifter, som også kan forekomme i Norge og Sverige, sier Ohlson til nyhetsbyrået TT.

– Men det må komme snart. SAS har ikke råd til å vente mange dager, fortsetter han.

Ringvirkninger

Likevel fremhever han at det finnes ulemper med slike tiltak.

– Problemet er at konkurrenter som Norwegian da ønsker å få den samme støtten. Da vil reisebyråene, rederiene, busselskaper og så videre, ønske seg noe lignende, sier flyanalytikeren.

Fredag informerte Norwegians konsernsjef Jacob Schram om at selskapet blir nødt til å permittere 5.000 ansatte, noe som tilsvarer nesten halvparten av deres arbeidsstyrke.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.