Flyanalytiker spår SAS-konkurs om få uker

Flyanalytiker Jan Ohlson tror at SAS er konkurs om få uker. Søndag valgte flyselskapet å stanse mesteparten av virksomheten. Inntil 10.000 ansatte permitteres.

Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS har varslet at selskapet stanser mesterparten av virksomheten fra og med mandag. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix
Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS har varslet at selskapet stanser mesterparten av virksomheten fra og med mandag. Foto: Claudio Bresciani / TT / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den pågående viruspandemien har resultert i stengte grenser og reiserestriksjoner, noe som rammer flybransjen hardt.

På søndagens pressekonferanse delte konsernsjef Rickard Gustafson sine bekymringer for fremtiden til SAS. Likevel fremhevet han at likviditeten er god.

– Et flyselskap som ikke har billettinntekter, kan ikke vare lenge. Men vi har god likviditet og vil klare oss en stund. Men det er vanskelig å si hvor lenge, sa konsernsjefen.

Skeptisk flyanalytiker

Flyanalytiker Jan Ohlson tror imidlertid at det ikke er tilfellet.

– SAS er ikke mange uker fra konkurs. Men jeg tror ikke at det kommer til å skje ettersom den danske stat kommer til å strekke ut en hjelpende hånd. Det kan være i form reduserte eller utsatte skatter og avgifter, som også kan forekomme i Norge og Sverige, sier Ohlson til nyhetsbyrået TT.

– Men det må komme snart. SAS har ikke råd til å vente mange dager, fortsetter han.

Ringvirkninger

Likevel fremhever han at det finnes ulemper med slike tiltak.

– Problemet er at konkurrenter som Norwegian da ønsker å få den samme støtten. Da vil reisebyråene, rederiene, busselskaper og så videre, ønske seg noe lignende, sier flyanalytikeren.

Fredag informerte Norwegians konsernsjef Jacob Schram om at selskapet blir nødt til å permittere 5.000 ansatte, noe som tilsvarer nesten halvparten av deres arbeidsstyrke.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer