Flyanalytiker om lockouten: Dramatisk

NHO har varslet lockout i flytekniker-streiken, noe som medfører en historisk dramatikk i norsk luftfart, ifølge flyanalytiker.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier det nå hersker en historisk stor dramatikk i norsk luftfart. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier det nå hersker en historisk stor dramatikk i norsk luftfart. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Det er en dramatikk i norsk luftfart nå som vi kanskje ikke har sett noen gang i moderne tid, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair AS til NTB.

Fra midnatt natt til søndag iverksetter NHO og NHO Luftfart en såkalt lockout i den pågående flytekniker-streiken, noe som betyr at alle flyteknikerne i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) blir nektet å gå på jobb.

Målet er å tvinge NFO tilbake til forhandlingsbordet, hvor NHO mener flyteknikerne har krevd et urealistisk høyt lønnskrav.

– Nå er det to ting som kan skje, sett fra mitt ståsted: Enten så blir det en løsning mellom de to partene eller så stopper det meste opp når lockouten trer i kraft, sier Elnæs.

– Vi håper jo på en løsning, men nå er det nok mange som fikk hevet stressnivået et par hakk. Nå råder usikkerheten, sier Elnæs.

Kan havne på regjeringens bord?

Både Widerøe og Norwegian har merket effekten av den pågående flytekniker-streiken, hvor hittil 106 av de totalt 450 flyteknikerne i NFO er blitt tatt ut i streik. SAS har ennå ikke måttet gjøre kanselleringer, men sier de følger situasjonen nøye.

Når en eventuell lockout trer i kraft søndag, vil ikke lenger NFOs flyteknikere kunne ta seg av teknisk vedlikehold av flyene på norske flyplasser, noe som få store konsekvenser.

– Det blir vanskelig fra søndag og utover. Her kjøres det hardt ut fra den andre kanten, sier Elnæs, som mener konflikten kan komme til å havne på regjeringens bord.

Flyteknikerne i Babcock, som har ansvaret for luftambulansene i Norge, omfattes også av lockouten, totalt 20 flyteknikere. Regjeringen kan i sjeldne tilfeller stanse en pågående arbeidskonflikt dersom konflikten setter liv og helse i fare.

Vil tvinge fram en løsning

Søndag møttes NFO og NHO Luftfart til nye samtaler for undersøke muligheten for en løsning, men det endte uten resultater. Foreløpig er ingen nye møter avtalt.

NHOs mål med lockouten er å tvinge NFO tilbake til forhandlingsbordet, hvor NHO mener flyteknikerne har krevd et urealistisk høyt lønnskrav.

– Når flyteknikerne har så urealistiske krav, mener vi det er riktig at alle medlemmene til NFO er en del av konflikten, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

(©NTB)

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer