Norske F-35 fly fortsatt i drift etter ulykke i Japan

Fly forsvant over Stillehavet

Samtlige norske fly flyr som normalt.

Det var et fly av denne typen som forsvant fra radaren 28 minutter etter avgang. (Foto: Tore Meek / Scanpix).
Det var et fly av denne typen som forsvant fra radaren 28 minutter etter avgang. (Foto: Tore Meek / Scanpix). Vis mer
Publisert

– Luftforsvaret er kjent med at det har vært en hendelse med et japansk F-35. FMA Luftkapasiteter ivaretar materiellanskaffelser i Luftforsvaret og luftdyktighet, og følger utviklingen med Joint Program Office (JPO). Luftforsvarets F-35 er i drift som normalt, opplyser oberstløytnant Stine Barclay Gaasland, kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, til NTB.

Det japanske flyet befant seg over Stillehavet utenfor østkysten av Japan da det forsvant fra radaren tirsdag. Flyet hadde bare vært i luften i 28 minutter da signalet på radaren forsvant.

– Redningsmannskaper har funnet vrakrester som tilhører flyet, sier en talsperson i militæret til nyhetsbyrået Reuters.

Piloten, som er i 40-årene, er meldt savnet. Åtte fly deltar i letningen, i tillegg til flere skip. Kampflyet befant seg utenfor den nordøstlige delen av Japan da det forsvant fra radaren.

Flyet er av typen Lockheed Martin F-35A – det samme som Norge er i ferd med å ta i bruk. Prisen for hvert av de japanske flyene tilsvarer mer enn 800 millioner kroner.

Ifølge en talsmann for det japanske militæret var flyet det femte F-35 som ble levert til det japanske luftforsvaret, og det første som ble montert i Japan av Mitsubishi Heavy Industries. Selskapet ønsker ikke å kommentere saken.

De første fire flyene har blitt brukt til trening i USA før de landet på japansk jord.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer