Det var et fly av denne typen som forsvant fra radaren 28 minutter etter avgang. (Foto: Tore Meek / Scanpix).
Det var et fly av denne typen som forsvant fra radaren 28 minutter etter avgang. (Foto: Tore Meek / Scanpix). Vis mer

Norske F-35 fly fortsatt i drift etter ulykke i Japan

Fly forsvant over Stillehavet

Samtlige norske fly flyr som normalt.

Publisert

– Luftforsvaret er kjent med at det har vært en hendelse med et japansk F-35. FMA Luftkapasiteter ivaretar materiellanskaffelser i Luftforsvaret og luftdyktighet, og følger utviklingen med Joint Program Office (JPO). Luftforsvarets F-35 er i drift som normalt, opplyser oberstløytnant Stine Barclay Gaasland, kommunikasjonssjef i Luftforsvaret, til NTB.

Det japanske flyet befant seg over Stillehavet utenfor østkysten av Japan da det forsvant fra radaren tirsdag. Flyet hadde bare vært i luften i 28 minutter da signalet på radaren forsvant.

– Redningsmannskaper har funnet vrakrester som tilhører flyet, sier en talsperson i militæret til nyhetsbyrået Reuters.

Piloten, som er i 40-årene, er meldt savnet. Åtte fly deltar i letningen, i tillegg til flere skip. Kampflyet befant seg utenfor den nordøstlige delen av Japan da det forsvant fra radaren.

Flyet er av typen Lockheed Martin F-35A – det samme som Norge er i ferd med å ta i bruk. Prisen for hvert av de japanske flyene tilsvarer mer enn 800 millioner kroner.

Ifølge en talsmann for det japanske militæret var flyet det femte F-35 som ble levert til det japanske luftforsvaret, og det første som ble montert i Japan av Mitsubishi Heavy Industries. Selskapet ønsker ikke å kommentere saken.

De første fire flyene har blitt brukt til trening i USA før de landet på japansk jord.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.