Vis mer

Fly forsvant mellom Paris og Kairo: Dette vet vi

Det egyptiske militæret sier de har funnet vrakdeler fra det savnede Egyptair-flyet og personlige eiendeler fra passasjerene.

(upublisert) Opprettet


 1. Forsvant fra radaren


  EgyptAir MS804 forsvant fra radaren da det fløy over Middelhavet mellom Paris og Kairo natt til torsdag.

  sin twitterprofil opplyser EgyptAir at flyet lettet fra Charles de Gaulle-flyplass i Paris klokken 23.09. Selskapet opplyser også at det forsvant fra radaren klokken 02.30 i natt.

  Flyet skulle landet på flyplassen i Kairo klokken 03.15, skriver Dagbladet.


 2. - Flyet har styrtet


  I 08.30-tiden bekreftet egyptiske myndigheter til nyhetsbyrået AP at flyet har styrtet.

  - Flyet styrtet mest sannsynlig i havet, sier talsmann for egyptiske luftfartsmyndigheter, Ihab Raslan.
 3. Egyptisk millitære: - Har funnet vrakdeler


  Det egyptiske militæret skal ha funnet flyvraket av det savnede Egyptair-flyet i Middelhavet, ifølge militærgeneral og talsperson Mohammed Samir. Vraket skal ha blitt funnet 290 kilometer nord for kystbyen Alexandria i Egypt, skriver NRK.

  Ifølge Reuters mener den egyptiske marinen også at de har funnet eiendeler fra noen av passasjerene.

  Torsdag skrev mange medier også at det var blitt funnet vrakrester som kunne stamme fra det savnede EgyptAir-flyet, sør for den greske øya Karpathos. Dette meldte gresk TV, ifølge Reuters. Flyselskapet Egypt Air avviste imidlertid dette i 18-tiden torsdag.


 4. Svingte brått og mistet høyde svært raskt


  Den greske forsvarsministeren Panos Kammenos forklarte at EgyptAir-flyet svingte brått to ganger og mistet høyde svært raskt kort tid før den greske kontrollsentralen mistet all kontakt, skriver VG.

  – Det svingte 90 grader til venstre og tok så en 360 graders-sving til høyre, falt fra 37.000 fots høyde til 15.000 fot og så forsvant det ved om lag 10.000 fot, sa Panos Kammenos under en pressekonferanse.


 5. Skal ha sett «flamme på himmelen»


  Ifølge Reuters etterforsker greske myndigheter vitnebeskrivelser fra innbyggere på en gresk øy, som sier at de så «ildkule» i lufta. En kaptein på et handelsskip skal også ha observert en «flamme på himmelen» omtrent 130 nautiske mil fra den greske øya Karpathos i Middelhavet.

  SOL SAMLER: Dette skriver avisene om det savnede flyet


 6. Egyptisk millitære: - Vi fikk ingen nødsignal


  Ifølge EgyptAir var det var kontakt med piloten ti minutter før flyet forsvant fra radaren, skriver NRK.

  EgyptAir meldte først at det egyptiske millitæret plukket opp et nødsignal sendt fra flyet klokken 02.26 natt til torsdag, britisk tid. Men en talsmann for det egyptiske millitæret har tilbakevist dette, og uttalt at de ikke fikk et slikt signal fra flyet, skriver Bloomberg.

  Lederen for Egypts flysikkerhetsmyndigheter, Ehab Mohy el-Deen, uttalte at greske flygeledere varslet sine egyptiske kolleger om at de mistet kontakten med flyet like før det skulle fly inn over egyptisk luftrom.

  - De brukte ikke radioen for å få hjelp, og mistet ikke høyde. Det bare forsvant, sa Ehab Mohy el-Deen til New York Times natt til torsdag.


 7. Erfarne piloter


  Flyets pilot hadde 6275 timer i lufta, inkludert 2101 flytimer på en Airbus 320, skriver EgyptAir på sin twitterprofil.

  Copiloten hadde 2766 timer i lufta. Flyselskapet opplyser videre at flyet som nå antas å ha styrtet i Middelhavet stod ferdig i 2003.


 8. Redningsmannskap fremme


  Millitære rednings- og bergingsmannskap er fremme ved stedet hvor de antar at flyet har styrtet, skriver NRK.

  Myndighetene sier at letingen nå dreier seg om å finne vrakrester på havflaten der flyet forsvant fra radaren, litt sør for området mellom Kreta og Kypros, melder Nettavisen. Greske myndigheter bistår Egypt med helikoptre og en fregatt.


 9. Egyptiske myndigheter: - Mer sannsynlig at det styrtet på grunn av terror


  Foreløpig vet vi ikke noe om årsaken til styrten, men flere tror det kan dreie seg om et terroprangrep. Egypts luftfartsminister sier at myndighetene mener det er mer sannsynlig at Egypt Air-flyet styrtet som følge av terror enn teknisk feil, melder Reuters.

  Tidligere sjef for den franske havarikommisjonen, Jean-Paul Troadec, mener også at flyet «nesten med sikkerhet» har blitt uttsatt for et angrep.

  – Dersom mannskapet ikke sendte ut nødsignal før flyet forsvant, tyder det på at det var noe som oppsto plutselig. Problemer med motoren eller en teknisk svikt, ville ikke forårsake en umiddelbar ulykke. I dette tilfellet reagerte ikke besetningen før flyet forsvant, noe som gjør at det er naturlig å tenke på en bombe, sier Jean-Paul Troadec til den franske radiokanalen Europe 1, ifølge The Guardian.

  Luftfartsblogger og tidligere flyger Per Gram sier til Dagbladet at med den historien Egypt har når det gjelder terrorisme, er det nærliggende å tro at flyet har vært utsatt for en terrorhandling.


 10. Dette er nasjonaliteten til passasjerene


  EgyptAir har offentliggjort denne listen over passasjerenes nasjonalitet, skriver New York Times. Blant passasjerene var det også et barn og to babyer, melder flyselskapet.


  – 30 var fra Egypt
  – 15 fra Frankrike
  – 2 fra Irak
  – 1 fra Algerie
  – 1 fra Belgia
  – 1 brite
  – 1 canadier
  – 1 fra Chad
  – 1 fra Kuwait
  – 1 fra Portugal
  – 1 fra Saudi Arabia
  – 1 fra Sudan


  Ti crewmedlemer fra også ombord i flyet da det forsvant fra radaren.


 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.