Visepresidentdebatten:

Flua stjal oppmerksomheten under debatten

Mens amerikanske medier er enige om hovedtrekkene i debatten, ble et uventet besøk på hodet til visepresident Mike Pence mest diskutert på sosiale medier.

FLUE: Midt i en viktig og alvorlig debatt, finner seerne noe å more seg over: En flue som landet på Mike Pences hode, svært godt synlig på hans lyse hår. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens Pence og demokratenes visepresidentkandidat sparret om politivold i USA foran TV-kameraene i Salt Lake City, landet en flue på hodet til førstnevnte. Der ble den i mer enn to minutter, og fanget oppmerksomheten til mange seere.

Teamet til presidentkandidat Joe Biden brukte ikke lang tid på å utnytte muligheten.

– Doner 5 dollar og hjelp denne valgkampen med å fly, skrev de, i et ordspill basert på at ordet for flue og å fly er det samme på engelsk.

– Han gikk konsekvent over tiden, ignorerte spørsmål han ikke likte og stilte sine egne, svarte nedlatende så kvinner ville forstå, prøvde å forsvare det uforsvarlige, og likevel fikk en flue all oppmerksomheten, skrev skuespilleren Mark Hamill.

Donald Trump skriver på sin side at visepresidenten hans vant debatten klart.

Mer sivilisert enn presidentdebatten

Kommentatorer i amerikanske medier er enige om at debatten ikke var på langt nær like kaotisk som forrige ukes debatt mellom de to presidentkandidatene. Blant annet åpnet Pence debatten med å si at det var et privilegium å være på scenen sammen med Harris, og bemerket det historiske i at en afroamerikansk kvinne er visepresidentkandidat.

Fakta om valget i USA

* USA holder presidentvalg om 26 dager, tirsdag 3. november.

* President Donald Trump (74) stiller til gjenvalg for fire nye år for Republikanerne, med Mike Pence (61) som visepresidentkandidat.

* Joe Biden (77) stiller for Demokratene med Kamala Harris (55) som sin visepresidentkandidat.

* USAs president velges ikke direkte av folket, men av 538 valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.

* Valgmennene må i utgangspunktet stemme for den kandidaten som får størst oppslutning blant velgerne i delstaten valgmennene tilhører.

* Antall valgmenn er ujevnt fordelt mellom delstatene etter størrelse, og noen stater er derfor mer avgjørende enn andre.

* Vippestatene er delstater der Republikanerne og Demokratene ligger forholdsvis jevnt og der de har byttet på å trekke det lengste strået. Hvilke stater som er vippestater, kan endre seg over tid i takt med demografiske og andre endringer.

* Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona regnes i år som de viktigste vippestatene.

* Valgordningen gjør det mulig å vinne presidentvalget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene.

* Rundt hver fjerde velger avgir vanligvis stemme via posten, men som følge av koronapandemien ventes det i år at opptil tre av fire velgere kommer til å gjøre dette.

* Samtidig med valget av president er alle de 435 setene i Representantenes hus og 35 av de 100 plassene i Senatet på valg. (NTB)

New York Times peker på at dette er en inngang Trump aldri var i nærheten av under presidentdebatten, som de mener fortonet seg mer som et sjøslag på et utested.

Likevel kritiserer Washington Posts kommentator Robin Givhan visepresidenten for gjentatte avbrytelser av Harris.

Dukket unna spørsmål

Chris Wallace, som er nyhetsanker på den konservative kanalen Fox News og dessuten var moderator for den første presidentdebatten, mener begge kandidatene var gode, men kritiserte dem for å dukke unna spørsmålene de fikk.

Analytikere fra CNN peker på at Pence ikke lyktes særlig godt med den nesten umulige oppgaven han hadde: å forsvare president Donald Trumps håndtering av koronapandemien. De roser imidlertid Pence for måten han konfronterte Biden og Harris med tidligere uttalelser.

For Harris' del mener de hun klarte seg best da hun snakket om Trump-administrasjonens håndtering av koronapandemien.

Dette ble sagt under nattens visepresidentdebatt i USA

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer