Flotte høstferiedager kommende helg

Det blir skikkelig vått på Sørlandet og Østlandet, men i resten av landet blir det et knallvær til helgen – noen steder over 20 grader.

Høstfarger i fjellet. Det blir vind, men tørt og fint vær med sol i store deler av Vestlandet, Midt-Norge og i nord denne helgen. Foto: Paul Kleiven / NTB
Høstfarger i fjellet. Det blir vind, men tørt og fint vær med sol i store deler av Vestlandet, Midt-Norge og i nord denne helgen. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er østavind og lavtrykk som sikrer godværet mange steder i landet kommende helg.

Unntaket er for Østlandet og Sørlandet som må forberede seg på regn og grått vær. Særlig i de vestlige områdene på Østlandet. Søndag blir det nedbør over hele Østlandet. Særlig i Agder og Telemark blir det veldig vått.

– Det blir også mye vind, spesielt på Sørlandet og langs hele kysten. Fredag og lørdag blir det opp til stiv kuling, som søndag kan bli til sterk kuling, sier statsmeteorolog Magni Svanevik i Meteorologisk institutt.

Fin-vær

Samtidig kan Vestlandet, Midt-Norge og nord forberede seg på en fin start på sine høstferier. Det blir mye sol og tørt, men også mye vind her.

Ved kysten av Rogaland og i fjellet er det ventet at det blåser kuling på fredagen. Det blir grått i østlige fjellområdene her, men når du kommer over på vest i fjellområdet, blir det fint.

-Når du har østavind, får du føneffekt på vestsiden av fjellet, sier meteorologen.

Det blir varmere på Vestlandet enn Østlandet. I Bergen blir det lett 18 grader i løpet av helgen. Rundt Møre og Romsdal, der man ofte for god effekt av østvinden, blir det over 20 grader noen steder.

Også i Nord-Norge kan mange se fram til en fin helg, selv om man også må forberede seg på vind og kuling. Det blir veldig fint vær, men unntak av Øst-Finnmark og vidda som kan få litt mer skyer.

– Det blir veldig fint ved kysten, sier Svanevik.

I Bodø kan det fort bli 15 grader, i Tromsø stiger temperaturer opp til 13 grader, og i Alta opp mot 14 grader i helgen.

Neste uke

Det fine høstværet kan strekke seg inne i neste uke. Også Sør-Norge kan de få bedre vær igjen.

– Neste uke ser bra ut mange steder. Det er relativt stabilt med østavind. Jeg kan ikke love at det blir tørt hele uka, men det er muligheter for fine dager, sier meteorologen.

Årets høstferier avslutter en veldig våt september for landet. Spesielt er det Nord-Norge som har hatt det veldig vått.

Noen steder i nord har det kommet over 200 prosent mer nedbør enn det som er normalen for måneden. Lenger sør i landet har nedbøren vært nærmere normalen for perioden.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer