Innbyggere i Pemba forlater en flomrammet bolig i bydelen Natite mens regnet høljer ned søndag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix
Innbyggere i Pemba forlater en flomrammet bolig i bydelen Natite mens regnet høljer ned søndag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix Vis mer

Flomvannet sprer seg i Mosambik

Regnet høljer ned, flomvannet sprer seg og bygninger kollapser nord i Mosambik i kjølvannet av syklonen Kenneth.

Publisert

Syklonen har svekket seg til et tropisk lavtrykk, men regnet høljet søndag ned over oversvømte gater i byen Pemba.

– Hjelp oss, vi mister alt! ropte fortvilte innbyggere til biler som kjørte gjennom gater hvor vannet noen steder nådde folk til livet.

– Jeg har aldri sett slikt regn i hele mitt liv. Sånt skjer ikke i Pemba, sa 35 år gamle Michael Fernando.

FN opplyste at bygninger har begynt å kollapse i nordlige deler av Mosambik og at de venter store ødeleggelser som følge av flommen i Pemba.

Hundretusener i fare

Meteorologene varsler 250 millimeter regn nord i Mosambik de neste dagene. Dette tilsvarer en firedel av nedbøren som vanligvis kommer i løpet av et helt år.

Nesten 700.000 mennesker er utsatt etter at syklonen Kenneth raste innover området torsdag. Minst fem mennesker har mistet livet siden da.

Områder lenger sør i Mosambik ble rammet av syklonen Idai for bare halvannen måned siden. Idai er beskrevet som en av de verste værkatastrofene i Afrika noensinne. Over tusen mennesker omkom i Mosambik, Zimbabwe og Malawi, og mye av ødeleggelsene skyldtes flom.

Historiske sykloner

At Mosambik rammes av to sykloner i løpet av én sesong, har aldri tidligere skjedd i landets historie.

Begge syklonene var kraftigere enn uvær, som vanligvis rammer landet sørøst i Afrika. FN har knyttet syklonene til endringene i klimaet.

Ekstremt kraftige vedvarende vindstyrker på 61 meter per sekund ble registrert da Kenneth traff kysten av Mosambik. Dette tilsvarer en orkan i kategori 4 i Atlanterhavet.

Nesten 3.500 boliger ble helt eller delvis ødelagt i provinsen Cabo Delgado som følge av uværet. I tillegg har det vært omfattende strømbrudd.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.