Flomvannet sprer seg i Mosambik

Regnet høljer ned, flomvannet sprer seg og bygninger kollapser nord i Mosambik i kjølvannet av syklonen Kenneth.

Innbyggere i Pemba forlater en flomrammet bolig i bydelen Natite mens regnet høljer ned søndag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix
Innbyggere i Pemba forlater en flomrammet bolig i bydelen Natite mens regnet høljer ned søndag. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Syklonen har svekket seg til et tropisk lavtrykk, men regnet høljet søndag ned over oversvømte gater i byen Pemba.

– Hjelp oss, vi mister alt! ropte fortvilte innbyggere til biler som kjørte gjennom gater hvor vannet noen steder nådde folk til livet.

– Jeg har aldri sett slikt regn i hele mitt liv. Sånt skjer ikke i Pemba, sa 35 år gamle Michael Fernando.

FN opplyste at bygninger har begynt å kollapse i nordlige deler av Mosambik og at de venter store ødeleggelser som følge av flommen i Pemba.

Hundretusener i fare

Meteorologene varsler 250 millimeter regn nord i Mosambik de neste dagene. Dette tilsvarer en firedel av nedbøren som vanligvis kommer i løpet av et helt år.

Nesten 700.000 mennesker er utsatt etter at syklonen Kenneth raste innover området torsdag. Minst fem mennesker har mistet livet siden da.

Områder lenger sør i Mosambik ble rammet av syklonen Idai for bare halvannen måned siden. Idai er beskrevet som en av de verste værkatastrofene i Afrika noensinne. Over tusen mennesker omkom i Mosambik, Zimbabwe og Malawi, og mye av ødeleggelsene skyldtes flom.

Historiske sykloner

At Mosambik rammes av to sykloner i løpet av én sesong, har aldri tidligere skjedd i landets historie.

Begge syklonene var kraftigere enn uvær, som vanligvis rammer landet sørøst i Afrika. FN har knyttet syklonene til endringene i klimaet.

Ekstremt kraftige vedvarende vindstyrker på 61 meter per sekund ble registrert da Kenneth traff kysten av Mosambik. Dette tilsvarer en orkan i kategori 4 i Atlanterhavet.

Nesten 3.500 boliger ble helt eller delvis ødelagt i provinsen Cabo Delgado som følge av uværet. I tillegg har det vært omfattende strømbrudd.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer