Flomtoppen nådd de fleste steder – men nye regnbyger kan skape problemer

Flomtoppen er nådd i alle innsjøer unntatt Tyrifjorden, og flomfaren er nedjustert for Glomma. Men faren er ikke over, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Som følge av ekstremværet har det ramlet rundballer med dyrefôr ut i nordenden av Mjøsa ved Lillehammer. Her er en lekter i ferd med å plukke opp halmballene. Foto: Geir Olsen / NTB
Som følge av ekstremværet har det ramlet rundballer med dyrefôr ut i nordenden av Mjøsa ved Lillehammer. Her er en lekter i ferd med å plukke opp halmballene. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Vassdragene er svært sårbare for mer regn. Det er ingen akutt fare for at situasjonen blir mye verre nå, men vi følger nøye utviklingen i været de nærmeste dagene, sier seksjonssjef Ivar Berthling i NVE.

Det er fremdeles vannstand på rødt nivå i Sperillen, Randsfjorden og Tyrifjorden, og vannføring på oransje nivå ved Mjøndalen bru. I Mjøsa og Øyeren har vannstanden flatet ut på et høyt oransje nivå.

Toppen nådd flere steder

– Vannstanden i Mjøsa har steget litt natt til søndag, men siden midnatt har den bare steget 1 centimeter. Vannstanden er nå på 125,14 meter over havet, og det ser ut som den kulminerer på det, sier seniorrådgiver Erik Holmqvist i NVE til NRK.

Badeplassen i Vingnesvika i Mjøsa på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB
Badeplassen i Vingnesvika i Mjøsa på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Dermed er innsjøen en halv meter under nivået under flommen i 1995.

Bilder i Ringsaker Blad viser at hele brygga til Skibladner ligger under vann, og at den historiske bygningen Spritbua i Moelv også er kraftig oversvømt.

Søndag ble det røde varselet for deler av Drammensvassdraget videreført. Det omfatter Sperillen, Randsfjorden og Tyrifjorden, ifølge NVE. For Hallingsdalselva, Krøderen, Begna og Drammenselva nedenfor Tyrifjorden er det flomvarsel på oransje nivå.

For Glomma nedenfor der den møter elva Vorma er flomvarselet nedjustert fra rødt til oransje nivå siden Øyeren trolig allerede har nådd flomtoppen.

– Hold avstand

NVE advarer igjen folk mot å nærme seg elvene – selv om vannføringen er på vei ned.

– I tillegg til det mest åpenbare – sterk strøm i elven som kan dra deg med og under, er det mye drivved, rundballer og annet i vannet du ikke bør krasje med og som kan komme overraskende på deg, advarer jordskredvakt Heidi A. Grønsten i NVE.

Fet 20230811. Flommen fra ekstremværet Hans stiger i Glomma og Øyeren. Her ved Øya i Fet.Foto: Annika Byrde / NTB
Fet 20230811. Flommen fra ekstremværet Hans stiger i Glomma og Øyeren. Her ved Øya i Fet.Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Når vannet trekker seg tilbake, er det fare for at jorda langs elvebredden glir ut, fortsetter hun.

Folk bør heller ikke ferdes med båt i flomstore elver fordi det kan flyte trær, rundballer og andre løse gjenstander som er blitt tatt av vannmassene.

Skredfare mange steder

NVE ber også bilister være forsiktige med å dra ut i områder hvor det er fare for skred. Her kan nemlig veier bli stengt på svært kort varsel.

NVE regner med at flomtoppen er nådd også i Hønefoss. Foto: Geir Olsen / NTB
NVE regner med at flomtoppen er nådd også i Hønefoss. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

For store deler av Innlandet og Viken er det sendt ut varsel om jordskredfare på gult nivå. Det er allerede svært vått i bakken etter siste ukes regnvær mange steder, og det er fortsatt fare for jordskred der det kommer mer regn, og langs elvebreddene.

Øst politidistrikt ber også folk være forsiktige og opplyser at flere sperringer har blitt satt opp på Romerike og i Østfold.

Flomtoppen er trolig nådd i Mjøsa, her fra Gjøvik, som er hardt rammet. Foto: Heiko Junge / NTB
Flomtoppen er trolig nådd i Mjøsa, her fra Gjøvik, som er hardt rammet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

– Vi ber våre innbyggere respektere disse sperringene da overtredelse kan forstyrre redningsarbeid eller medføre fare for den som bryter sperringene, skriver de på X/Twitter.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer